Piše Vojislav Milovančević: Priča o ocu koji ne odustaje od svog Mateja

Kolumne 09. jan. 202216:16 > 16:20
Podeli:
Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Relativno skoro sam postao otac i priznajem da se i dalje navikavam na tu ulogu. Katkad se i plašim kako će sve izgledati kad moj sin odraste i kad počne da se ugleda na mene. Hoću li uspeti da ga naučim nečemu, a da to nešto bude korisno? Da li ću uspeti da mu pomognem da izraste u dobrog čoveka?

Na drugo pitanje dugo ću čekati na odgovor, a verovatno nikad neću biti načisto sa tim jesam li uspeo u misiji da moj sin postane dobra osoba. Roditelj sam, samim tim i subjektivan, on će za mene biti najbolji u svakom slučaju. Već i jeste.

Pročitajte još...

Ipak, za jednog čoveka mogu bez imalo zadrške reći da sam siguran da je uspeo u tome.

Ako se sinovi ugledaju na očeve, onda je mladi Matej Periš zaista imao od koga da se nauči dobroti.

Za Neneda Periša saznao sam iz medija, kao i većina – zbog tužnog povoda. Došao je u Beograd da traži svog sina kog nema već 10 dana. Ne odustaje, bori se za svoje dete, traži ga zajedno sa policijom, odbija sve sumorne prognoze, želi da veruje da će zajedno sa njim vratiti nazad u njihov Split.

Njegova pojava jedina je svetla tačka u ovoj sumornoj i tužnoj priči, jer ta se dobrota iz aviona vidi.

I nije ovde reč samo o jednom primeru, onom kad prekida novinarku HRT-a kako bi Beograđanima i ostatku Srbije čestitao Badnji dan, već o čitavom nizu stvari koje prate naše upoznavanje sa Nenadom.

Prevalio je dug put kako bi u prestonici Srbje učestvovao u potrazi za Matejem (neki će ovde postaviti pitanje: „A ko to ne bi uradio“. Verujte mi na reč – ima takvih), strpljiv je sa nama novinarima, bez obzira na emotivnu golgotu kroz koju prolazi, a poruke koje šalje, uprkos sumornim prognozama, su pune vere i nade.

Jednostavno – Nenad ne odustaje od svog sina.

Lekciju o istinskoj očinskoj brizi i ljubavi, koju nam prenosi ovih dana, veoma je važna i trebalo bi svi da je zapamtimo. Mateja je imao ko de nauči dobroti i tome šta znači biti otac – u pravom smislu te reči. Verujem da će i dalje učiti od Nenada. Navijam i nadam se tom ishodu.

To obojica zaslužuju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar