Piše Veselin Simonović: Devet godina moralnog sunovrata

Kolumne 28. jul. 202114:10
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ulazimo u desetu godinu vladavine Aleksandra Vučića sa nekom peticijom kojom ga estradni svet i polusvet i javni službenici brane od slobodnih medija i opozicije. Priznaćete da zvuči kao loš vic, pa je o toj temi dovoljno napisati – prema svecu i tropar. Za one kojima značenje ove frazeme nije poznato, može i ona narodna – našla krpa zakrpu.

Povod ovom medijskom cirkusu je jedna mnogo ozbiljnija tema, a to je povezanost vlasti i mafije. Kao urednik portala nova.rs i bio sam u dilemi da li se objavljivanje iskaza najgnusnijih ubica Belivuka i ostalih može opravdati interesom javnosti. Iz tih izjava se jasno vidi da su oni odlučili da se brane optužbama na račun predsednika države i ministra policije. Predsednik, premijerka, predsednik Skupštine, cela vlada i državni aparat, pa i sam specijalni tužilac i poslušni mediji upregnuti su da kleveću novinare i medije koji su objavili iskaze mafijaša, te da opravdavaju nezakonite postupke najviših predstavnika vlasti. Kao znak podrške novinarima koji slobodno misle i rade i mi smo se odlučili da prenesemo njihove tekstove.

Naravno da nisam poverovao da je ministar Vulin u ritopečkom podrumu kasapio i mleo ljude, ali verujem da su Belivuk i ostale Nevolje proizvod Vučićeve vladavine. Bili su njihovi prljavi vojnici, s jakim vezama u svim državnim strukturama. Oni su koliko do juče mogli sve, kao što je i mogao onaj Sale Mutavi, koga je čak i predsednik države javno branio kao finog momka,
koji se samo ponekad potuče.

PROČITAJ JOŠ:

Nisam siguran da će iz ovog slučaja naprednjačka vlast izvući neki nauk, pre će pronaći nove Nevolje koje će vladati tribinama, prekinuti pogrdna skandiranja, a zauzvrat moći slobodno da diluju, po potrebi će ih i unajmiti da mlate opozicione aktiviste i demonstrante, da džipovima obilaze biračka mesta… Neki će naprasno postati i biznismeni i dobiti unosan poslić s državom.

Novinari koji su sad najviše napadani su o tome pisali godinama. Ova vlast se toliko isprepletala sa kriminalcima svih vrsta da se slobodno može reći da postoji samo jedan klan pod imenom – Srpska napredna stranka. Zato se ova vlast bori svim silama i za poslednji glas u nekoj zabitoj mesnoj zajednici, čak su i na te izbore ponegde slali „Nevolje u džipovima“.

Grčevito se bore da pokore i poslednjeg nezavisnog sudiju i tužioca, uništili su sve nezavisne institucije, korumpirali većinu medija i regulatornih tela. Ceo državni aparat i ljušture koje su ostale od institucija upregli su u odbranu vlasti jednog čoveka i njegovog klana koji broji 750.000 članova. Koliko je od tog broja dobilo posao u državnoj administraciji, a da nemaju nikakvo znanje i obrazovanje, koliko ih je kupilo neku diplomu… Odgovor je vrlo kratak – previše!

I da na kraju sumiram učinak devetogodišnje vladavine Aleksandra Vučića: razoreno pravosuđe i tužilaštvo, većina medija su besprizorni lovci na sve slobodno misleće ljude, najkraće rečeno – ovih devet godina je veliki moralni sunovrat za sve čestite građane Srbije. Više puta sam napisao i sad ću ponoviti i ovom prigodom: ova vlast počiva na lažima, samo nisam siguran da li svi na kraju i poveruju u sopstvene laži. Za neke znam da veruju.

Komentari

Vaš komentar