Piše Mira Furlan: Kamala

Kolumne 17. avg. 202012:4714 komentara
Podeli:
Mira Furlan, Foto: Lična arhiva Mire Furlan/Mikel Healey Photography

Znači: Kamala. Čekali smo i konačno dočekali.

Samo dan nakon objave Bajdenovog konačnog izbora, na moju imejl adresu već su počeli stizati oglasi za naljepnice, šalice, majice i sto drugih proizvoda sa slikom novog demokratskog dua, dueta, dvojca. Prvo što sam pomislila kad sam pročitala Bajdenov mejl kojim je objavio svoju odluku a koji je poslao svim potencijalnim Demokratskim glasačima, bilo je ovo: mora da se glumica Maja Rudolf razveselila. Ona je, naime, zadužena za lik Kamale Haris u svim skečevima SNL-a i sva je šansa (barem se tako nadamo) da će imati priliku igrati je slijedeće četiri godine.

Joe Biden Kamala Harris
Kamala Haris i Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

Jesmo li i ovoga puta slijepi ili naivni? Jesmo li bezrazložno optimistični? Ima li šanse da ovaj čudni dvojac (stari, isprani , dosadnjikavi Bijeli gospodin i jaka, lijepa, pametna Crna žena) pobijedi onaj drugi dvojac koji nemam volje čak ni imenovati a kamoli pokušati okarakterizirati? (Samo ću spomenuti da Pens svoju ženu zove “Majka” i da odbija sa bilo kojom ženom – koja nije njegova majka ili “Majka” – biti sam u prostoriji.)

U međuvremenu je Tramp čika Bajdena nazvao radikalnim, opasnim ljevičarom koji da je “protiv Boga”. Kamala je još otprije “luda žena”, “zločesta žena” (sve su ove etikete već bile upotrebljene u akciji pljuvanja po Hilari Klinton pre četiri godine; znači li to da je mašta muškaraca u odnosu na žene koje ih ugrožavaju prilično ograničena?) Najnoviji Trampov pokušaj diskvalificiranja Kamale je naišao samo na generalno preokretanje očima: to je, naime, stara Trampova strategija da propituje mjesto rođenja tamnijih političara (i da im savjetuje da se vrate odakle su došli, kao što je to nedavno savjetovao nekim drugim ženama u Kongresu, izmedju ostalog i Aleksandriji Okasio Kortez koja je rođena u – Njujorku.)

Kornel Vest , inače profesor filozofije na Harvardu, za Bajdena je upotrijebio riječ “milquetoast” što u prijevodu znači otprilike “ispran, bez boje, bez okusa, bez mirisa, bez kičme”. Ali, kao što kaže Vest, svi – a osobito Crni ljudi i osobito u Americi – znamo razliku između nesreće i katastrofe, pa ćemo, suočeni s izborom između te dvije mogućnosti, izabrati nesreću, tj. neoliberala Bajdena, samo da izbjegnemo katastrofu, tj. neofašista i ganstera Trampa. (Intervju s Cornellom Westom, Salon, 26. Jun 2020).

Što se mene tiče, moram reći da se veselim debati koja ce uslijediti, doduše najvjerojatnije na Zumu a ne uživo, između Pena i Kamale. Opće je mišljenje da će Kamala “progutati Pensa, skupa s njegovom majkom a i “majkom”, i da će ih sve javno ispljunuti ravno pred noge američke nacije”, kako se nedavno izrazila jedna komentatorica. To je Kamala već jednom učinila. Kako zaboraviti Kamalinu efektnu predstavu na jednoj od nedavnih Demokratskih debata kad je, spretnim i neočekivanim zahvatom, lako i šarmantno progutala pa potom ispljunula jednog drugog starog Bijelog muškarca – svog budućeg političkog partnera, Bajdena, prozvavši ga zbog njegovih bivših grijeha u vezi sa desegregacijom američkih škola šezdesetih godina. Bajden je, naime, tada glasao protiv ideje da se crna djeca autobusima prevoze na drugi kraj grada kako bi se umjetno uspostavio rasni balans u školama. Bajden se sada pokušao vaditi na neke birokratske detalje koji su navodno odredili njegovo glasanje ali ga Kamala nije pustila s uzde. “Ja sam bila ta djevojčica u autobusu”, rekla je Kamala, ubojito gledajući izgubljenog Bajdena, dok joj je u oku zaiskrila suza, prava pravcata suza. I Bajden je ostao na bini posramljen, zbunjeno žmirkajuci. Vec drugi dan je Kamalina kampanja počela sa proizvodnjom majica s natpisom “Ja sam bila ta djevojčica”.

Amerikanci padaju na “lične” priče i na takozvanu iskrenost. Gledajuci Kamalinu apsolutnu pobjedu na toj već spomenutoj debati i diveći joj se na drskosti i, osobito, na apsolutno savršenoj “izvedbi”, nisam mogla ipak se ne zapitati je li to prozivanje Bajdena bilo “iskreno” ili je to bila samo fantastično odigrana predstava.

Ali i “fantastično odigrana predstava” zaslužuje poštovanje (osobito od jedne glumice!). Osobito ako je odigra žena u muškom svijetu. Osobito ako je odigra Crna žena u Bijelom svijetu.
i zato: da, može, pristajem. Da, neka bude. Kamala.

Kćerka mame Indijke i tate s Jamajke, jaka, pametna, i – najvažnije za muško biračko tijelo – “lijepa”, možda će ona uvjeriti naciju da glasa protiv katastrofe koja se valja i valja, nezaustavljivo i zastrašujuđe. Muškarci možda ovoga puta neće u ženi – političarki vidjeti antipatičnu vješticu kao prošli put. Možda će ovoga puta vidjeti sposobnu ženu.

A možda i neće.

Uostalom, tko živ, tko mrtav do novembra. Tramp je već najavio da je velika vjerojatnost da će ovi izbori biti proglašeni nevažećim.
Ali Kamala, inače senatorica i državni odvjetnik iz Kalifornije, već je najavila kriminalnu istragu i mogući sudski proces protiv Trampa.
Bit će veselo.
Cirkus je službeno počeo. Evo me već sklupčanoj na svojoj sofi, s kokicama i pivom.
Ajmo, Kamala! Ožeži ih vatrom iz svojih elegantnih nosnica! Posrami ih još kojom “ličnom” pričom koju ćeš popratiti “iskrenom” suzom. Sasuj na njih kišu najgorih uvreda koje su zavrijedili stostruko, milijonstruko.
Sva sredstva su dozvoljena.
Samo naprijed, Kamala!

Komentari

Vaš komentar