Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Na Joanikijevom ustoličenju ustoličio se Zdravko Krivokapić. Jednim helikopterskim transportom vrha SPC, crnogorski premijer je oduvao Đukanovićeve komite i Vučićeve narikače. Imao je profesor dovoljno kuraži i da uhapsi Milovog savetnika - namestili mu se gubitnici.

Moglo se to i očekivati, no šta bi patrijarhu Porfiriju da se spusti do nivoa urednika kakvog opskurnog tabloida. Reče Njegova svetost da su neki ljudi taj čin ljubavi (ustoličenje mitropolita) „nameravali da spreče snajperskom puškom“. Taman tako kako pišu režimske blatnjare, bolji naslov ne bi ni sami umeli da smisle.

Nego ne reče nam Svetost ko mu to dojavi. Da nije onaj Vulin, ili Boža Spasić stručnjak za špijunažu, ili možda predsednik lično. Ostavi nas poglavar bez ijednog dokaza, bez nekog detalja, bez pozivanja na izvor. Valjda mu je tako javio šef kabineta ili kabinet šefa i on je samo preneo dalje.

Porfirije je poverovao, a kako i ne bi, Crkva je sagrađena na verovanju, ne na sumnji i na preispitivanju. Činjenice su dobre, no nisu i neophodne. Novinar, međutim, ne može da popije tu „bogojavljensku vodicu“. O nevernicima i da ne govorimo. Dakle, ostali su samo verujući. Tu tabloidnu tvrdnju oni treba da progutaju.

Jedini je problem što snajper nije nafora, pružiš dlan, uzmeš i gotovo. Snajper ima cevku, ima optiku, pa prigušivač, plaćenog i proverenog snajperistu. Ima i gnezdo, samo što ne ne može da leti. Ništa zato, poleteo je patrijarh da nam uzme muštuluk. Da ne poštujem tron, rekao bih da gluplju izjavu nisam čuo. Ona je u ravni onog vica o tetki iz Kanade. Naslušali smo se priča o atentatima. Jajinci – arsenal oružja kod Vučićeve kuće, pa trabunjanja o pripremanim likvidacijama, i na kraju Belivuk. Njegove cevi su tobož nišanile njegovog najvažnijeg partijskog druga.

PROČITAJTE JOŠ:

Oguglali smo mi oče Porfirije na takve besmislice, sramota je što vam to nisu i rekli kad su vam već pominjali snajper. A sve i da je istina, pa zar se niko drugi ne nađe da nam to saopšti. Nego baš Vi? Gde Vama to zapade? Zar nemade nijedno službeno lice da kaže, tu i tu je bio postavljen snajper, taj i taj je bio određen da puca. Potencijalna meta je taj i taj… Jesu li oni što Vam dojaviše hteli da kroz Vaša usta provuku njihovu glupost. Da joj time daju na značaju. Može biti da ste se malo zaleteli, ili ste morali da vratite kakav dug.

Imate i Vi dugova, eto recimo baš prema tom Krivokapiću i njegovoj vladi. Nema ni tri meseca kako ste rekli da je nova garnitura koja je „na vlast došla na krilima i snazi mitropolita Amfilohija izneverila njegovo poverenje“. A baš ta i takva vlast vam je i bukvalno dala krila da u cetinjskom manastiru ustoličite Joanikija. Jeste li im rekli da ste pogrešili ili i dalje mislite isto?

Šta ćemo ako se ispostavi da snajpera nema, čija je sramota? Tako nam je i Vaš prijatelj, srpski predsednik, govorio da je bio na nišanu dok je otkrivao spomenik Stefanu Nemanji. Nije se veli uplašio, a ministar policije se tresao od straha. Verujem da se ni Vi niste uplašili, da jeste ne bi nam to ni pričali.

Ovako, sa snajperom samo ste dali materijal režimskim „analitičarima“ da truju narod. A zatrovani ne mogu da gaje ljubav.

Tagovi

Komentari

Svi komentari (10)