Piše Milenko Vasović: Jagodistan u Paraliji

Kolumne 02. sep. 202117:59 > 18:00
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U Hrvatskoj postoji Udruga ljubitelja palmi i u nju će kolektivno biti učlanjeni svi tužioci iz Srbije, zatim članovi Jedinstvene Srbije i Konstantinos Koukodimos, gradonačelnik grčkog grada Katerini. Da, to je onaj lik što je predložio da gospodin iz Jagodine Dragan Marković dobije ulicu u Paraliji.

Svuda u svetu, pa i u Grčkoj, običaj je da se ulicama daju imena velikana. Zato je izbor jagodinskog domaćina sasvim logičan i očekivan. Možda je malo nezgodno što je Paralija pa gotovo neprikladna za takvu veličinu. I možda će se jednog dana Paralijci stideti što čast nisu prepustili nekom većem mestu, Solunu, Atini. Ili vrh na Olimpu.

Palma, skroman kakvim ga je bog dao, zahvalio se odmah narečenom Koukodimosu i prihvatio takvu ideju, nije zakerao, nije pominjao ni Đilasa, ni Mariniku, što on obično čini čim zine. Samo je izračunao da on već 37 godina letuje u Paraliji. Svakoj budali je jasno da je to dovoljan staž za jednu ulicu.

PROČITAJTE JOŠ

Jedino Dragančetu nije jasno što su Španci čitav grad nazvali po njemu (Palma de Majorka) kad nikada tamo nije letovao. Mora da je to Dačić nešto petljao, da mu se oduži za vožnju na motoru. A jesu ludovali…

Dobro obavešteni pričaju da se Palma malo štrecnuo na dobijanje ulice. Uplašio se da nije možda umro a niko ne sme da mu kaže. Zna on, ulice se retko daju živima, da nije skrivena kamera? Pogledao je u kamermana, kamena faca – znači ozbiljno je.

Onda se setio, ono kad je bio politički mrtav, kako ga je vođa lično oživeo. Došao mu na noge, lekovite su bile te rečenice: „Ustaj Dragane, Srbija računa na tebe, zar da ti žene upropaste karijeru“. I ustao je iz mrtvih. Al, opet, zašto njemu ulica a predsednik je još nema. Kako nema, a Ulica gospodara Vučića u Beogradu? Znači moguće je i da neko bude živ a da uživa počasti mrtvih.

Posle mu je na prag došao i patrijarh, mudar i učen čovek, nepristrasan, ne ide nikome ko je sumnjiv, ne meša se u poslove istražnih organa. Porfirije se divio crkvi koju je božji rab Dragan sagradio. Malo su divanili šta sve ima u Jagodini i složili se da u vreme korone ne treba organizovati bung-bunga žurke. Zbog zdravlja mladeži.

Nije to bila nikakva koordinisana akcija – odbranimo Palmu. Ne daj bože kampanja. Svako ko je optužen može dva puta dnevno da gostuje kod dr Žeksa i razdeljak Milomira. To su licencirani studiji za dokazivanj nevinosti. I Jagodinac je svoju dokazao.

Tako je raja zaključila da je Palma bezgrešan i besmrtan. Kasnije je to uvreženo mišljenje pretočeno u stavove tužilaštva, a priču o nekakvom podvođenju devojaka mogu samo zlonamerni da ponavljaju.

Ovo sa Grcima je došlo kao bonus i baš ima težinu. Nekako je i logično, kad može za Zagorku Dolovac Legija časti, može i Palmi ulica. Nema tu interesa, trgovine. Samo ljudski kvaliteti i reč.

Ne verujem ni da je po sredi aranžman – ti meni ulicu u Paraliji, ja tebi šta god… biraj kad dođeš u Jagodinu. Bilo bi korektno da i taj Koukodimos dobije kod nas jedno sokače. Mora da je i on veličina. Što se kaže, palma na palmu ide.

Grci će profitirati od Palme, evo u Paraliji već skaču cene nekretnina. Oni koji su tipovali na Zabelu i okolinu omanuli su, propala investicija. Probudi se Srbijo.

Komentari

Vaš komentar