Piše Milenko Vasović: Predsedniče, poštedite nas užasa

Kolumne 28. feb. 202111:44 > 12:11
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ako sam dobro razumeo vlast obećava da će nam na TV prikazati kako su kriminalci ubijali ljude, komadali tela, sekli glave... Kao da je reč o filmu koji je dobio Oskara, Zlatnog lava ili berlinskog medveda. Tako nam predsednik Srbije najavljuje nekakve monstruozne scene koje je i sam ocenio kao „blago rečeno jezive“.

Ostavio nam je predsednik dovoljno vremena, do četvrtka, da se organizujemo, da rezervišemo termin za taj spektakl. Da kupimo grickalice, pivce i sedative. Nekima će biti potrebni i probiotici za lakše varenje. I prijanjajuća folija, da umotaju TV kako ih krv ne bi zapljusnula sa ekrana.

U ovom trileru, koji potpisuje mnogo jaka ekipa, biće nadmašena scena iz „Kuma“ sa odsečenom konjskom glavom u krevetu. Može nekom i srčka da strada. Ali šta su sporadične žrtve spram kolosalnog efekta.

Biće to „svetska televizijska premijera“ koja će „šokirati narod“, a biće šokirani i „Evropa i ceo svet“. Takav je to užas koji će nam prikazati državna filmska ekipa. Još predsednik kaže da je upotrebio blag izraz, i da će izvršni producent upozoriti sve da „sklone decu kada se to bude prikazivalo“.

Emitovanje filma će lično odobriti Savet za nacionalnu bezbednost. Oni će izvagati umetnički dojam, oceniti da li je delo autentično, i koliko je bezbedno za ugrožene kategorije, hronične bolesnike, dilere i ostale „navijačke“ grupe. Onda će se portparol Saveta obratiti naciji, da objasni kako to samo on ume.

Očekuje se da već u prvoj nedelji prikazivanja filma budu vraćena uložena sredstva, a nematerijalna korist već je postignuta i ona pripada onima koji su omogućili njegovo stvaranje. Mada, pripada pomalo i svima nama koji smo statirali.

Evropa i svet će još jednom imati priliku da se uvere šta sve mogu likovi iz Srbije. Taman su izbledele neke scene, pa da se gradivo obnovi. Valja ih podsetiti da ovde još ima divljaka spremnih da odrube glavu. Groznije mi pričamo sami o sebi, nego što iko sa strane može da nas ocrni.

Šta je smisao najavljene premijere. Da vidimo s kim se naša hrabra i nepogrešiva vlast bori. Ili da nam pokaže šta je svojom „mudrom“ politikom stvorila u državi Srbiji. Kao da mi nismo videli kakvu zmiju gaje u nedrima. Kad je čudovište naraslo, kad se osamostalilo, evo vam narode gledajte.

Ili nas Vučić priprema za hapšenje Stefanovića. Obratite pažnju na njegovu tvrdnju da je u „to umešan i veći broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova“. To ministarstvo je do juče vodio doktor Nebojša. Ako je tako Stefanović ne bi smeo više da vodi ni kućni savet, a kamoli vojsku.

Zar cela Srbija treba da bude „naterana“ da gleda monstruozne scene da bi se pripremilo nečije hapšenje (lično ne verujem u privođenje Stefanovića). Nemojte celu naciju izlagati scenama užasa, ako Boga znate. Konsultujte ljude od struke, ne verujem da će vam to predložiti i jedan jedini psiholog, psihijatar, socijalni radnik. Znam, vi ćete baš zato ostati pri svom naumu – da šokirate. Da nas navikavate na svaku vrstu zla. Kao da nam i ovo do sada nije dovoljno.

Kao novinar decenijama sam radio u redakcijama koje su se trudile da poštuju kodeks i meru dobrog ukusa. Da ne objavljuju scene brutalnog nasilja, raskomadane leševe, krvlju natopljene scene, štiteći tako i svoju publiku i žrtve. Čak nismo objavljivali ni morbidne snimke iz operacionih sala. Šta je ovo danas? Nemojte nam to servirati kao normalnost i još u oblandi ugroženosti nacije i države.

Neka nas predsednik poštedi brutalnosti. Ume on to, isto kao što nas je poštedeo strašne scene kada automobil Zorana Babića ubija Staniku Gligorijević.

Komentari

Vaš komentar