Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Dva najvažnija državna projekta u Srbiji su održavanje rijaliti programa po svaku cenu i borba protiv koronavirusa svim sredstvima. Međutim i tu se prave propusti. Recimo, nejasno je zašto država nije angažovala vojsku, policiju i udbu da štite „Zadrugu“ i „Parove“.

Iako različite, ove dve zaraze se dopunjuju. Korona ubija pojedince a rijaliti čitavo društvo. Najgore što se može desiti režimu je da se ukrste ova dva prioriteta, da se nečijom greškom izmešaju i da onda korona uđe u ove televizijske smećare.

Greška je što Srbija nema krizni štab za rijaliti. I to ne jedan, nego dva krizna štaba, jedan za „zadrugare“ a drugi za „sparene“. Pa da nas vrh redovno obaveštava koliko je novozaraženih, gde je žarište, za koga više nema nade. Da nam crtaju grafikone i računaju procente. Zašto nemaju posebni žiro računi za uplatu donacija, zašto se zaraženi rijalitijem ne šalju na lečenje.

Bila bi to veća bolnica od Sajma. „Marakana“ bi bila mala, svi stadioni ne bi mogli da prime inficirane. Najveća svetska bolnica ikad viđena u istoriji.

Zalud govore pravnici da ta okupljanja treba obustaviti tokom vanrednog stanja, džaba upozoravaju lekari koji smeju da zucnu, bezvredne su peticije kojima se od nadležnih traži prekid ovog razvrata. Neće vlast ni da čuje, zato što zaraza donosi glasove zaraženih.

 

Režim nas obaveštava kako su pripadnici policije, BIA i Višeg tužilaštva uhapsili direktora Gerontološkog centra u Nišu gde je koronavirus napao oko 140 ljudi. Uhapšeni direktor se sumnjiči da nije preduzeo neophodne mere za sprečavanje širenja zaraze.

Ne branim uhapšenog, ionako je partijski kadar, ali pitam pripadnike BIA, policije i Tužilaštva koga će da uhapse ako koronavirus uđe u „zadrugu“.

Pitam pripadnike BIA, policije i Tužilaštva, koji to stručnjaci ocenjuju da rijaliti ne krši Naredbu Vlade o vanrednom stanju. Kako je jedino toj ekipi dozvoljeno javno okupljanje i nikom više. Koji to epidemiolog garantuje da „zadrugari“ i „spareni“ ne mogu biti zaraženi.

Ne želim nikome ni bolest ni smrt, ali pitam ko će biti odgovaran ako neko od „zadrugara“ ili „parova“ umre. Možda hapšena novinarka Ana Lalić, tamničena studentkinja Jovana Popović, spremačice ili portiri.

Da li će tada udba smeti da strpa u zatvor vlasnike televizija ili organizatore ovih programa. Hoće li šefovi policije i Tužilaštva sami sebe uhapsiti kao saučesnike trovanja.

Šta god da bude, unapred za krivce tražim amnestiju samo nek korona počisti rijaliti. Bar da se otarasimo jedne nesreće.