Piše Milenko Vasović: Ko to brani Vučića?

Kolumne 24. jul. 202119:28 > 19:50
Podeli:
Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Au, ala se predsednik zaglibio kad moraju peticijom da ga štite Aca Lukas, novopečeni književnik, zatim Ivica "koferče" i ona preteča dosade što ga zovu Lav Pajkić. I menadžer iz Zaječara.

Ozbiljna ekipa, sve od ugleda, sve kredibilno, sve srčano. Nekada je bolje da te niko ne brani, nego da te brane… Ako je neko hteo da Vučiću napakosti, uspeo je. Pogledajte samo šta je koliko juče taj isti menadžer Mirković pisao o lideru SNS. Moglo bi se reći sve biranim rečima.

Evo Mirkovićevog rukopisa: „Znam da imaš i privatnu vojsku, i privatnu policiju, i privatno tužilaštvo, i privatne sudove, ali svi oni funkcionišu po principu tajne organizacije zaveštane ćutanjem“. „Znam i da voliš da gledaš. Znam kako funkcionišeš, jer te dugo poznajem. Znam koliko voliš da se svetiš ljudima…“.

Koliko znanja na jednom mestu, akademija jedna, da ne kažem institut za umrežavanje. Nešto se pričalo da je taj menadžer i osuđen. Ne znam da li je izdržao kaznu, ali je očigledno u međuvremenu revidirao. Kao većina mučenika sa Golog otoka. Čini mi se da bi za predsednika bilo dobro da Mirković povuče potpis ili eventualno da citira Martinovića – „bio sam magarac“. Jer poštovaoci lika i dela najvećeg naprednjaka ikada, ne znaju kom Mirkoviću da veruju. I da li mu uopšte mogu verovati.

Ne bi me iznenadilo da se peticija raširi, da potpise stave ugledni vlasnici tabloida, ružičaste televizije, razdeljak Milomir i gospođica Ana. Pa još da se kolektivno priključe svi zadrugari, palmin list i ostale jutkice. Da stanu u odbranu najmoćnijeg.

Jadna mi je takva moć kojoj treba ovakva odbrana. Više govore potpisnici peticije o predsedniku. nego sve optužbe koje na njegov račun iznose članovi njegove stranke, opozicija i „izdajnici“. Kakav treba da si lik, pa da ti imponuje potpis Gorana Vesića? Koliko treba da si u problemu, pa da ti priskoči Zlatibor Lončar? Kakvi su tvoji argumenti, ako treba da te brani nemoćniji od tebe. Za odbranu se obično angažuju jači – čestiti i pošteni.

Ne mislim da je Vučić dorastao jednom Miloševiću, ali iznuđene podrške samo ukazuju na pukotine, ne zatvaraju ih. Tako je i Miloševićev pad počeo sa telegramima podrške. Što je više telegrama bilo sve su zvučali besmileniji, a on, „vođa“ bivao slabiji.

Ne bih bio u Vućićevoj koži kad progovore direktori Telekoma, kad narod shvati da u Beogradu na vodi Srbija ima samo trotare i javnu rasvetu. Kad jednog dana progovore Stefanovići, Nikolići, Kokeze… a ubeđen sam u takav rasplet.

Vučiću bi bolje bilo da se zapita kako je sebe doveo u situaciju da se brani od izjava uhapšenog kriminalca. Kako šef države može da se nađe u takvoj situaciji. Nije takva sudbina zadesila ni Tadića, ni Nikolića, ni Milutinovića. Kako se to njemu zalomi, da nije zbog najskupljeg goriva u regionu?

Ali sve će nam Vučić objasniti koliko za dva, tri sata. I umesto što će nam mahati krvavim fotografijama, neka pokuša da nam objasni gde su naše pare. Za početak, koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanju i respiratori koje je kupovao po belom svetu. To bi bio veliki pomak, a ubice neka prepusti policiji, tužiocima i sudu.

Ne može se istina zaustaviti nikakvim potpisima, baš kao što se ni tribine silom ne mogu ućutkati.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar