Luna Lu
Foto: Marko Krunić/Promo

Mala bela pufna znan kao Oktavijan - Oćo Ćoćo, a povremeno Čoka Artičoka odradio je svoj prvi radni dan. Jeste da je štene, ali bio je pravi mali heroj. Ozbiljan je konkurent za "Radnika meseca". Kada bih bila Robin, on mu dođe Betmen. Krade kadar na keca, on je glavna uloga budućeg formata koji je istovremeno video i audio - dakle, podkast. Mada dosta neobičan, ali je sve samo ne i običan trenutak koji živimo svi mi, a po svecu i tropar, što se kaže.

Naizgled „laganim“ korakom približavam se početku novog digitalnog formata – video sage koju ćemo Vam poslužiti čim se oktobar još malo zalaufa.

Adresa je Nova.rs.

Pripreme su ubrzane. Temelj je gotov, prvi sprat je nikao..

Uskoro primamo goste.

Služićemo pogaču, himalajsku so i pasirane breskve natopljene mehurićima.

A za tu akciju je bilo neophodno da se uključim na informaciono polje od koga sam uspešno bila izolovana dok sam se bavila rekonstrukcijom sopstvene duše usled niza traumatičnih događaja.

*

Poput Mile Jovović u filmu „Peti element“ kada u ulozi junakinje Lilu (LeeLoo) primi k znanju čitavu istoriju čovečanstva za par minuta – tako sam i sama za 240 sati ukapirala gde smo & šta smo – kako ovde tako i van zidina Zimovrela.

Pri kreiranju podkasta, potpuno novog zadatka za mene, intuicija mi je govorila kako lajtmotiv & glavna tema moraju biti „bildovanje“ empatije.

I to ne putem intervjua, već kroz slojevite intimne razgovore sa ljudima koji su prošli neverovatne izazove.

Bukvalno, i sito i rešeto, a pobedili – kako u inat tako i uprkos svemu.

Jer, da, mi definitivno živimo „katabaza“ eru.

Potpuno udaljavanje od razumevanja onog do sebe i svih prekoputa, a da ne pričam tek onih iza ćoška.

*

Dešava nam se paraliza saosećanja uzrokovana pre svega otuđenjem od samog sebe, a samim tim i od svakog drugog.

Opaka zavisnost koju algoritam svakodnevice forsira stvara konfuziju koja nam prazni bateriju tolikom brzinom da moramo biti stalno na „punjaču“ tj. na ekranu.

Telefoni su pametniji, brže se regenerišu, i to bez nas.

Neispavanost je naša velika slabost u trci sa robotima.

Pride smo i gladni.

Veliki doprinos tome ima pritisak društvenih mreža koje nam poručuju – „Evo filter dnevno izbacujemo – stvarno si NEsavršen, ali ćemo pomoći. Ne brini!“

A sada smo pride i na dijeti usled cena hrane i nestašica niza proizvoda.

*

U Velikoj Britaniji sa novim kraljem došla je i nova realnost.

„Grej se ili jedi (Heat Or Eat) – ne može oba istovremeno. Kombinuj!“

Živimo trenutak gde smo kao pojedinci izolovani i suprotstavljeni po većini forsiranih tema i onda zaista mogu da nas vrte oko malog prsta.

Pozicija nam je poput vinil ploče.

Sviramo, a brzine na gramofonu – menja kome se ćefne.

*

Mogućnost da se sa kolegom Zemljaninom složimo po svim otvorenim pitanjima je gotovo nemoguća.

Ako ste za vakcine, verovatno se po pitanju Ukrajine razlikujete.

A ako imate isti stav po pitanju Rusije i vakcina, onda se verovatno ne slažete po pitanju ko će pobediti u Kataru ili da li je Magan Markl – Joko Ono porodice Vindzor.

Nastaviti niz.

Katabaza je u fulu – sunovrat je veličanstven, ali trenutak kada je „anabaza“ (uzdizanje) – postala na nekoliko sekundi dostupna bila je reakcija i sablažnjenost promovisanjem silovatelja.

Na nekoliko sati učinilo mi se da nam svest i savest ipak rade i da se eto slažemo makar po pitanju da je civilizacijska granica ljudskosti pogažena i da je prokuvalo na hladnoj ringli.

***

BONUS VIDEO: Dejvid Kultard Veče sa Ivanom Ivanovićem nova sezona emisija Novc S

Komentari

Svi komentari (2)