Luna Lu
Foto: Marko Krunić/Promo

U zgradi Tigrastog mačora velika je fluktuacija stanovništva. Naime, lift ne radi danima tako da stanari hajkuju. Majstori su dolazili, međutim lift se i dalje kvari. Sednica stanara ne može da se održi jer je Predsednica otišla u Tursku. Avionom. Baš kako je napisala na poruci krasnopisom. Početak leta je obeležen fitnesom i radom na kondiciji.

Nedelje su pruhajale, a prašina se još nije slegla od one večeri kada je Kim Kardašijan još jednom uspela da se popne na prvo mesto trendinga širom ove vodene kugle koja huji svemirom.

Te noći na Met Gala skupu na zaprepašćenje javnosti – Kim se pojavila u haljini Merilin Monro.

Poteklo je hiljadu pitanja.

Kako je to uopšte moguće? Zar haljina nije u muzeju? Kako je stala u nju?

Zašto čelnici magazina „Vogue“ nisu sprečili ovu bizarnu ideju jer se na tom balu, gle ironije, prikupljaju novci za očuvanje Instituta kostima i mode u okviru Metropoliten muzeja.

U nizu, opšte zapitanosti – čulo se i ko je uopšte ta Merilin Monro, kao i koga briga za jednu haljinu – Zemlja se raspada.

*

Prvo pitanje koje mi je palo na pamet ugledavši je – bilo je zašto se od svih mogućih M.M haljina – odlučila baš za ovu, natopljenu mizerijom.

U njoj je M bila izuzetno nesrećna, izgubljena i ismejana.

I sve to te večeri kada je svom ljubavniku Džonu Kenediju otpevala rođendansku pesmu – pred punom salom i u prisustvu njegove supruge Džeki.

Kasnila je, pila, plašila se da izađe pred masu, dva napada panike kasnije ušili su je u haljinu koju su vešte ruke sašile samo za nju i za tu priliku.

Jedina lepa stvar koja joj se desila te večeri bio je razgovor sa Marijom Kalas.

Bila je to majska noć 1962., a 4. avgusta – dva meseca kasnije nađena je mrtva.

Bio je to njen poslednji debakl pred „svetom“.

*

Posle ovog skandala koji je izazvala svojom pojavom i pesmom – povukla se ne bi li uspela da snimi film i pronađe neki smisao u patnji sa kojom je već veoma teško izlazila na kraj. Posle njenog odlaska – „rođendanska haljina“ – menjala je vlasnike, a potom je prodata za 5 miliona dolara šefovima turističke atrakcije „Riplijevo verovali ili ne“.

U nazivu ove firme postoji i reč muzej, ali nije u pitanju nikakav legitimni muzej koji se na bilo koji način obavezao na etičke norme i standarde očuvanja svoje kolekcije koja služi za privlačenje turista u Orlandu na Floridi.

Profitirali su reklamirajući je kao pre svega – „najskuplju haljinu na svetu“.

I eto, bio je potreban samo jedan mig bilionerke da vide šansu za reklamu.

*

„Vogue“ ekipa je zažmurila praveći se da ne vidi moralni problem.

Proslavili su uništavanje jednog komada istorije zarad novca da sačuvaju druge.

I eto!

Kukovi širine 104cm su ušli u obim 88cm.

M je bila viša 10cm od K – rub haljine joj se uplitao u štikle.

A sve to zarad 3 (i slovima tri) minuta boravka na crvenom etisonu.

„Muzej“ Ripli tvrdi da haljini ne fali ništa uprkos fotografijama oštećenja svilenog šifona koji je prestao da se proizvodi.

I taman kada je javnost pomislila da će se K.K izviniti pošto se vrati sa „digital detoksa“ ili što bi se reklo godišnjeg odmora – ona je pred kamere gledane TV nacionalne frekvencije izvukla svoju novu liniju za negu lica.

Od izvinjenja ni i.

Planeta kao i pare su nastavile da se okreću.

Ovo je samo još jedna priča bez naravoučenija.

Neka se pripremi novi komad istorije – neki novi bilioner je spreman da se poigra sa novom igračkom.