Piše Ivan Mrđen: Svetsko, a naše

Kolumne 24. nov. 202112:57
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Hajde da se danas bavimo pričama iz neke druge dimenzije, sa nekog nivoa kome mogu da pristupe samo izuzetne ličnosti, da pogledamo ovaj svet i ove naše živote sa njegove mnogo lepše strane.

U Mirinoj i mojoj porodici imamo sreću da nam je ta vrata širom otvorila naša ćerka Marina, vodeći seriju intervjua sa poznatim arhitektama i dizajnerima koji su na mapi sveta predstavili Dubai u okviru projekta “Together World Series”. Ta specijalna emisija imala je svetsku premijeru u ponedeljak, ne slučajno kao jedan od bitnijih programa svetske izložbe “Expo 2020 Dubai”.

Za nekoga ko sve posmatra iz ove naše učmale sredine, dovoljno bi bilo reći da je Marina za taj posao solidno plaćena, da su o njenom izgledu brinuli stilisti koji rade sa voditeljkama CNN, da je imala obezbeđen prevoz, da svi sagovornici nisu krili oduševljenje što rade baš sa njom, da je dobila ponude za još nekoliko sličnih poduhvata…

Marina Mrđen na snimanju emisije o Dubaiju
Marina Mrđen na snimanju emisije o Dubaiju Foto: Privatna arhiva

Za drugu dimenziju, međutim, treba ponešto znati i ko su ti ljudi sa kojima ona razgovara, ponajviše sa stanovišta nekog ko Dubai poznaje, razume i, na kraju krajeva, zaista voli. Jo Tabet je jedan od najuticajnijih arhitekata ne samo u UAE već i u celoj Aziji, Roberto Palomba vodeći italijanski dizajner današnjice, a Janus Rostock glavni čovek za dizajn čuvene Dubai opere. Tu su i ugledna dizajnerka enterijera Kristina Zanić, dr Robert Plat, jedan od potpredsednika “Expo 2020”, te Ahmad Alsalami, šef odeljenja koje se bavi donošenjem i implementacijom strategija i regulacija za grad Dubai.

Marina sa svim sagovornicima na premijeri u “Expo 2020”
Marina sa svim sagovornicima na premijeri u “Expo 2020” Foto: Privatna arhiva

U ovoj seriji do sada su predstavljeni Milano, Berlin, London i Pariz, a posle Dubaija slični razgovori biće vođeni još samo u Šangaju. Šest svetskih metropola, šest reprezentativnih ekipa arhitekata i dizajnera i samo šest osoba koje sa njima o svemu tome razgovaraju… From Dubai Marina Mrdjen, osnivač i vlasnik firme “Intelier”, što je istaknuto bar dvadeset puta u tih trideset minuta.

Konvoji plove brzinom najsporijeg broda, karavani prelaze pustinju tempom koji nametne najsporija kamila, ali porodice u celini gledano napreduju samo ako slede najbolje među sobom. To isto važi i za čitava društva, a naročito za države!

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Komentari

Vaš komentar