Piše Ivan Mrđen: Ko li sve to plaća?

Kolumne 28. jun 202213:00
Podeli:
Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Robert Bač Tejlor, zvani “Baća”. Prvi stranac u jugoslovenskoj, samim tim i u srpskoj košarci. Za Partizan u sezoni 1976/77 odigrao samo četiri međunarodne utakmice, jer strani igrači nisu mogli da igraju u domaćem prvenstvu. Crno-beli tada imali najubotiji svetski tandem Dragan Kićanović – Dražen Dalipagić, al’ im falio centar.

Setio sam se ovog momka iz Južne Karoline, kad sam pročitao gnevan komentar moje prijateljice Aleksandre iz Čačka, povodom obećanja predsednika svega ovoga da Srbi iz južne pokrajine neće morati da plaćaju struju, odnosno da će država Srbija plaćati umesto njih.

“Braćo draga, ne plaća to predsednik i neka država koja ima beskonačno duboku kesu, to plaćamo mi, mučenici koji živimo ovde.

Da vam kažem šta još plaćamo, pored struje, koju čak i da ne trošimo plaćamo hiljadu dinara. Plaćamo porez, eko taksu, komunalni taksu, taksu za odvodnjavanje, plaćamo notarima takse za bilo koji papir koji nam je potreban, plaćamo vodu, grejanje, odnošenje smeća, registraciju automobila, upravnike zgrada, telefone, kablovsku, taksu za RTS…

Plaćamo udžbenike, đački dinar, ekskurzije, mature, polaganje prijemnih, upis na fakultet.

Plaćamo crkvu, Dodika, hiljade savetnika i sekretara, plaćamo Šredera, Blera i Klintona. Plaćamo dugove Telekoma, EPS-a i Srbijagasa. Plaćamo autobuse za mitinge i nadnice za botove.

Braćo draga, zbog svega ovoga mi, građani Srbije koji ne živimo na Kosovu sve manje živimo u Srbiji. Sve više odlazimo iz zemlje i u zemlju, kako se kome zalomi.

Ne brinem ja za nas, već za vas. Ko će plaćati ako nas nestane?”

Toliko od Aleksandre. A “grobari” još malo pa pre pola veka u Hali sportova okačili transparent: “Kića, Praja, Baća – ko li sve to plaća?!”

 

 

****

BONUS VIDEO: Milan Ćulibrk o poskupljenju struje

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Komentari

Vaš komentar