Ivan Mrđen Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Koleginica Ana Vušović Marković objavila je prekjuče zanimljiv tvit, koji mi je lakše da prepričam, nego da prepišem, jer je poenta kadar iz filma “Hrabro srce” sa Mel Gibsonom u glavnoj ulozi, preko koga je ispisano “Divine Anarchy”. Iznad toga stoji: “Vučić u Njujorku, Brnaba u Londonu, a Srbi…”

Pošto je hrabro srce ovde već odavno sišlo u pete, osim ako se ne treba pokazati pred nemoćnijima i slabijima, izgleda da se mojoj prijateljici dopao naslov “Božanska anarhija”, koji se ipak ne odnosi na taj film iz 1995. o otporu Vilijama Volasa engleskoj okupaciji Škotske.

Mlađarija će mi oprostiti što se baš ne razumem u nove tehnologije, ali “Božanska anarhija” je naslov decentralizovanog NFT eksperimenta u kojem se teorija igara u sandboksu kombinuje sa izborom zajednice kako bi dovela do inovativne korisnosti, izgradnje grupe i epske avanture. Kome nije jasno, još da dodam da skraćenica NFT označava “nedeljiv token” (non-fungible token)…

Biće, na kraju, da je moja nekadašnja učenica težište usmerila ka reči “anarhija”, polazeći od činjenice da su istovremeno odsustni i predsednik svega ovoga i “samo što nije” premijerka. A prema teoriji anarhizma, u takvoj državi ljudi su podeljeni u nacije i klase, ali oni uopšte ne učestvuju u upravljanju vlastitim životom. Izvor svih ratova i nasilja je postojeća vlast, čiji zadatak nije ujedinjavanje stanovnika, već čuvanje moći, imovine i interesa visokih zvaničnika.

Daleko bilo, u Srbiji stvari stoje sasvim drukčije. Možda niste znali, ali ovih dana nam je šef države Vladimir Orlić! Kao predsednik Narodne skupštine on je to i po Ustavu, ali mnogo više zbog činjenice da jedini od svih visokih državnih službenika ima kakav takav legitimitet. Dakle, nema razloga za brigu!

A može i “dokle”!

 

****

BONUS VIDEO: Šta ste rekli: Orlić branio Vučića kad je poslanik pomenuo njegov intelektualni razvoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram