Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Liči na osvetu loših đaka, a može biti da je SNS krenuo u stvaranje nove kadrovsku baze u kojoj je znanje nepoželjno. Usput bi i generalni sekretar Vlade mogao da regrutuje podmladak za navijačke grupe. Tek, svojim zaključkom Vlada Srbije umešala se u uspeh mnogih učenika. Istovremeno sve je uskratila za nerealizovane lekcije i nepotrebno poremetila kontinuitet i regularnost nastavnog procesa.

Ničim izazvan zaključak kabineta gospođice Brnabić da se školska godina okonča šestog juna odgovara koeficijentu inteligencije njenih članova. Obzirom na složenost materije iza ove odluke sigurno su stali gospodin Basta, drugarica Irena i Bata keramičar. Dobro i Toma Mona.

Nismo saznali da se ijedan član te družine pobunio, čak ni novoimenovani ministar prosvete. Nauljena SPS glava sa Kolubare nije ni svesna da je time Vlada minirala njegovo postavljenje pre nego što je i seo u Ružićevu fotelju. Da ima razuma gospodin ministar bi već napisao ostavku. Sa jednim, jedinim obrazloženjem – nađite drugu budalu.

Zaključak Vlade nije obrazložen jer je on usvojen na drugom mestu tamo gde stanuje onaj što je je doveo Mercedes u Ikarbus, naučnotehnološki park u Borču i kanalizaciju u Krnjaču. Čuveni graditelj nacionalnog stadiona i prvi lobista Rio Tinta smislio je i ovu podvalu.

PROČITAJTE JOŠ

Koliko su važne te dve nedelje na kraju školske godine i šta taj finiš znači đacima, nastavnicima i roditeljima normalnom čoveku nije potrebno objašnjavati. Da bi i nesrećnici iz Nemanjine ulice shvatili evo jednog jednostavnijeg primera: U fudbalskom prvenstvu Nemačke Borusija iz Dortmunda imala je pre poslednjeg kola dva boda prednost nad minhenskim Bajernom. Borusija je odigrala nerešno kod kuće, Bajern je pobedio u gostima i titula je otišla u Minhen. Da je kojim slučajem Fudbalski savez Nemačke skratio šampionat za nedelju dana sve bi bilo dugačije.

Oduzimanjem dve nedelje od školske godine mnogim učenicima u Srbiji je oduzeto pravo da se domognu uspeha. Evo kako to opisuje jedna majka: „Dete mi je pod stresom jer je pokvarilo ocene. Početkom maja nije se išlo u skolu, a onda na brzaka ispredavali pa provere svaki dan, što pismeno, što usmeno. Dete posle šest sati provedenih u školi mora jos šest sati da uči, umorna, ne može sve da zapamti i pokvarila je ocene. Sad ima 3 a na polugođu imala 5. Evo, plače jer joj neće zaključiti 5. Tako iz dva predmeta“.

Koliko je dece pod stresom, koliko će njih plakati nikad nećemo saznati. Ali ćemo za godinu, dve tri znati nešto drugo – koliko se smanjio nivo znanja kod generacija koje su stasale u vreme korone i sada kada se, bez ikakvog razloga, skraćuje školska godina. Setite se samo da je po PISA testovima svaki treći petnaestogodišnjak u Srbiji ocenjen kao funkcionalno nepismen. Sa decom, dakle, treba raditi, a ne terati ih iz škole.

Čak i da su hteli da skrate školsku godinu mogli su to da najave dve, tri nedelje unazad pa da se svi pripreme na to. I škole i učenici i roditelji. Ovako… spasi nas bože nakaradne vlasti.

Šta je sledeće, naredba pekarima da skrate pečenje hleba, trudnicama da se ranije porađaju, pilotima da sleću pre piste. Sve što nije normalno zvuči kao odličan predlog. Takve mi kadrove negujemo.

Ima leka, dnevnike u šake pa na Andrćev venac, tamo se sve da popraviti. Pa i naša sudbina.

BONUS VIDEO: Ovo je premijerka Srbije: Brnabić se ne kaje što je prostački uvredila Aleksića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar