Jelka Jovanović o Drčeliću: Bez premca

Kolumne 21. jun. 202218:08
Podeli:
Stojan Drčelić Foto: Nova.rs

Gledam ekran i znam da je mali za velikog čoveka kakav je Stojan Drčelić. Kažem kakav je, jer je neopisivo teško napisati "bio"! Veliki u svakom smislu, ali pre svega oličenje ljudske dobrote i topline i - neupitne profesionalnosti. Drčela je, neka drugi oproste, jedini za kog bez rezerve mogu da kažem glasno i napišem bez dvoumljenja kako je i u tabloidima zadržao profesionalno poštenje i čast, što je poduhvat bez premca.

Iako se dugo znamo, a poslednjih desetak godina smo se i intenzivnije družili, Stojan i ja nikada nismo radili u istoj redakciji, no to nas nije sprečavalo da iscrpno „pretresamo“ profesiju, naše redakcije, kolege i koleginice. Drčela je, naravno, prednjačio jer je promenio mnogo novina različitih profila, a u jednom trenutku je čak rešio i da digne ruke od ovog posla uveren da je nemoguće naći mesto gde možeš raditi kao čovek.

Nekako u to vreme, u tranziciji Danasa između dva glavna urednika, predložila sam tadašnjem direktoru Dušanu Mitroviću Drčelu kao idealno rešenje. Zahvaljujući bogatom iskustvu novinara i urednika, znanju i nesumnjivom talentu ne samo za novinarstvo i urednikovanje, već i za uspostavljanje i dizanje radne atmostefe, uz puno poštovanje prava na drugo i drugačije mišljenje, bio je prototip onoga što je pomalo uspavanom Danasu nedostajalo. Nije uspelo, no šteta za Danas ispostavila se dobrom za Nove.

Još je jedna stvar razlikovala Drčelu od većine kolega i koleginica – spremnost da pohvali tuđi tekst, kako u svojim, tako i u drugim novinama, pa i same novine. I neskriveno divljenje koje je iskazivao prema svojoj Zori, koja nepokolebljivo prati trag pravog novinarstva bez obzira na cenu.

Mogla bih još mnogo toga da ređam, jer je svaki susret sa Drčelom bio neponovljiv na svoj način, ali čemu kad nema ga nema da onako pomalo stidljivo kaže "nemoj, srećo"?

Ogromna je prazina koju Zora i deca – a ponosio se i ćerkom i sinom – osećaju, ali kao što njima Stojana niko ne može zameniti u srcima i životima, neće biti drugog Stojana Drčelića ni među nama.

Laka ti bila ova teška zemlja, koju si toliko voleo, dragi druže!

BONUS VIDEO Olja Bećković o Stojanu Drčeliću

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar