Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

JP Službeni glasnik je nabavku izbornog papira za štampanje glasačkih listića platilo više od 900.000 evra, ali za taj posao nije raspisalo tender, već je zbog “hitnosti” postignuta pogodba. Iza firme “Deus sistem”, koja je dobila ovaj posao, stoji Mitar Deurić, inače vlasnik vinarije koju rado posećuje predsednik Aleksandar Vučić.

Javno preduzeće “Službeni glasnik” pre dve nedelje donelo je odluku da posao nabavke izbornog papira sa vodenim žigom za štampanje glasačkih listića dodeli firmi “Deus sistem”. Iako se 3. aprila održavaju redovni predsednički i beogradski izbori, a još pre godinu dana je bilo poznato i da će biti raspisani i parlamentarni, to preduzeće se pozvalo na “hitnost” kao opravdanje za pregovarački postupak.

U obrazloženju JP Službeni glasnik navodi se da okolnosti koje opravdavaju “hitnost” nemaju veze sa naručiocem, odnosno sa njima. Kako su naveli, oni su mogli da krenu u nabavku tek pošto Republička izborna komisija donese odluku o karakteristikama papira.

U obrazloženju piše da je RIK na sednici 15. februara doneo odluku kojom je utvrđena boja papira na kojem će se štampati glasački listići za predstojeće izbore.

“Budući da se izbori moraju održati u roku od 45 do 60 dana, Javno preduzeće ‘Službeni glasnik’ nije u mogućnosti da za nabavku papira za štampanje glasačkih listića i drugog izbornog materija postupi u rokovima koji su propisani Zakonom o javnim nabavkama za sprovođenje restriktivnog i otvorenog postupka”, navodi se u orbazloženju i dodaje da se u Srbiji takav papir ne proizvodi.

Sudeći po Odluci o dodeli ugovora, poziv da učestvuju u ovom poslu, osim “Deus sistema” dobile su još dve firme – “Comes” i “Europapier”. Ipak, jedina ponuda pristigla je od “Deusa”.

Boje listića – siva i neboplava

RIK je  doneo odluku da glasački listići za parlamentarne izbore budu sive boje, a da kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije bude štampan na papiru ljubičaste boje.

Odlučeno je da na izborima za predsednika Republike boja glasačkog listića bude neboplava, a da kontrolni list za ispravnost glasačke kutije bude boje cigle.

Tako je to preduzeće već posle početne faze pregovaračkog postupka dobilo posao nabavke izbornog papira sa vodenim žigom, koja će biti plaćena 107,4 miliona dinara sa PDV-om ili oko 914.000 evra.

Ista firma je inače i u decembru prošle godine dobila posao nabavke hartije sa vodenim žigom i to za štampanje materijala za izjašnjavanje na referendumu o promeni Ustava. Taj posao je bio vredan 15,4 miliona dinara sa PDV-om ili oko 131.000 evra.

Ni tada nije bio raspisan tender, već je i u tom slučaju primenjen pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva. I tada je JP Službeni glasnik imao isto obrazloženje – “hitnost” i pozvalo se na odluku Republičke izborne komisije i kratke rokove.

Firma “Deus sistem” iz Dobanovaca je inače u vlasništvu kompanije “Deus business group”, čiji je jedan od vlasnik Mitar Deurić. Prema podacima Agencije za privredne registre, on ima udeo od 53 odsto u vlasništvu nad tom kompanijom.

Deurić je inače i vlasnik vinarije, u koju je u više navrata, praćen kamerama, svraćao i predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Tako je jednom prilikom, u martu 2020, u njegovu vinariju na Fruškoj gori svratio u društvu Ane Brnabić i Marine Maljković, a domaćin im je bio upravo vlasnik “Deusa”.

Vučić je u toj vinariji okupio i polaznice Akademije mladih lidera SNS, koje su tada bile kandidatkinje za narodne poslanice.

„Bićemo po tim vinima najbolji od Beča do Istanbula“, rekao je njima Vučić.

Istu vinariju predsednik je posetio sa Zoranom Drobnjakom, direktorom JP “Putevi Srbije”, u oktobru 2019. U nju je svratio nakon obilaska radove na delu puta između Kuzmina i hrvatske granice.

BONUS VIDEO Funkcionerska kampanja – otvaranje fabrika koje rade

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare