Vučić se sprema za drugi krug izbora, već snima spotove protiv Ponoša

Izbori 2022 31. mar 202216:21 > 16:37
Podeli:
Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U predizbornom štabu Srpske napredne stranke uveliko traju pripreme za eventualni drugi krug izbora, a povod za to su poslednja istraživanja prema kojima njihov predsednički kandidat Aleksandar Vučić ima nešto više od 51 odsto podrške sa marginom greške oko tri odsto.

Kako saznajemo, glavni marketinški stručnjak u timu SNS Asaf Eisin zatražio je da se unapred pripreme spotovi protiv protivkandidata koji, prema istraživanjima koje su naručili, ima najveće šanse da uđe u drugi krug – Zdravka Ponoša.

Nalazi do kojih su došli u štabu vladajuće partije, prema informacijama “Nove”, pokazuju da se šef te stranke Aleksandar Vučić nalazi na 51,7 odsto podrške, što je, kako navode naši izvori iz te partije, uticalo na podizanje tenzije u njihovim redovima.

Pročitajte još...

– On je (Asaf Eisin prim. aut.) zatražio da se prikupi materijal za spotove o Ponošu i da se pripremi Vučićeva kampanja za eventualni drugi krug izbora. Ti spotovi bi se emitovali odmah posle 3. aprila. Mobilizacija za drugi izborni krug posebno će da važi za birače sa Kosova i Metohije, koji će morati da glasaju na teritoriji centralne Srbije i od kojih se očekuje da većinski glasaju za aktuelnog predsednika – navodi izvor našeg dnevnog lista i dodaje da je Vučiću savetovano da u svojim medijskim nastupima ohrabruje birače.

– Pre izbora je strategija bila da se govori o tome da su politički protivnici blizu pobede i da će se naprednjaci uprkos tome boriti. Tako su se podsticali glasači SNS da ipak izađu na izbore. Međutim, Vučiću je savetovano da govori da će biti nezadovoljan ukoliko ne pobedi ubedljivo u prvom krugu, jer se time postiže bolji efekat – pored toga što se šalje pozitivna, pobednička poruka, glasači se mobilišu da pomognu lideru da pobedi u prvom krugu – poručuje naš sagovornik.

Na pitanje da li je tačno da se SNS sprema za drugi krug predsedničkih izbora, izvor našeg lista iz te partije poručuje da je njihova organizacija uvek spremna za sve moguće ishode:

– Mi smo najorganizovanija stranka u zemlji i normalno je da smo spremni za svaki mogući scenario. To ne utiče na naš cilj, ali ako dođe do drugog kruga, mi ćemo biti spremni, pokazaćemo to.

Na pitanje da prokomentariše to što je Vučić, koji inače dominira u medijima, dodatno pojačao svoje prisustvo na televizijama sa nacionalnim frekvencijama i da li se to čini zbog nesigurnosti u pobedu u prvom krugu, naš sagovornik je odgovorio:

– Naravno da će predsednik odlaziti tamo gde ga pozovu, naravno da će dati sve od sebe da pobedi u prvom krugu i da će koristiti svaku priliku u kampanji da se obrati našim glasačima. Ne vidimo šta je tu sporno – kaže sagovornik dnevnog lista “Nova”.

Ko je Asaf Eisin – predsednikov specijalac za izbore

Možda najbolji opis Eisina je – čovek iz senke, i to duboke. Google pretraga njegovog imena ne otkriva mnogo – nalazi se u nekoliko medijskih izveštaja o kampanji u Srbiji, i to mahom kao „Vučićev Izraelac“, par tekstova crnogorskih, rumunskih, i slovenačkih medija, uz pomoć kojih je moguće sklopiti Eisinov poslovni profil. Predsednik je konsalting agencije ESBR iz Londona i sarađivao je sa političarima u Sloveniji, BiH, Austriji, Srbiji i Rumuniji, a s njim je u Srbiju, uoči predstojećih izbora, stiglo 50 „specijalaca za izbore“.

Asaf Eisin
Foto: Facebook Asaf Eisin

Prvi zvanični susret Aleksandra Vučića i Asafa Eisina dogodio se 2004. godine, kada je sa aktuelnim predsednikom države radio na njegovoj kampanji za gradonačelnika Beograda. Vučić je tada izgubio za svega četiri hiljade glasova. Asaf je potom 2008. godine radio za „drugu stranu“ kao savetnik tadašnjeg predsednika Borisa Tadića, koji je u drugom krugu izbora osvojio drugi predsednički mandat. Međutim, ova saradnja je bila kratkog daha, i Vučić je ponovo unajmio PR maga, sa kojim sarađuje i danas.

Raniji medijski izveštaji navode da su Vučić i Eisin svoj odnos i poverenje gradili godinama i na kraju ostvarili zapažene rezultate.
Predsednik SNS nikada nije krio saradnju sa Asafom.

“Eisin je moj prijatelj skoro deceniju. Zahvaljujući njegovim sugestijama, Bogdanovićevu prednost na izborima za gradonačelnika Beograda 2004. godine sveo sam sa 16 na svega 0,5 odsto. Pomagao mi je tada, pomaže nam sada i uvek će nam pomagati“, rekao je jednom prilikom Vučić govoreći o beogradskim izborima, na kojima je izgubio od Nenada Bogdanovića iz DS za svega nekoliko hiljada glasova.

Možda je baš zato lider LSV Nenad Čanak jednom prilikom Asafa opisao kao „agenciju za pobeđivanje na izborima“. Njegovi dosadašnji rezultati ovaj opis ne osporavaju.

Predsedničku kampanju za Vučića 2017. Eisin je radio zajedno sa Aronom Šavivom, vlasnikom kompanije „Šaviv stratedži end kampeins“, koji je između ostalog vodio izbornu kampanju DPS Mila Đukanovića, ali i za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

BONUS VIDEO: Dača Ikodinović i Mića Berić zovu građane na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar