Konferencija za novinare Vladete Jankovića Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Uz televizije sa nacionalnim frekvencijama, koje su tradicionalno zatvorene za opoziciju, sve češće se i zatvaraju opštinske sale i hoteli u kojima opozicionari pokušavaju da organizuju svoje skupove i razgovore sa građanima.

Od početka kampanje, opozicija se suočava sa ignorisanjem od strane lokalnih vlasti, vlasnika sala i hotela, koji ne žele da im omoguće održavanje skupova.
Najnoviji primer, sa hotelom „Zira“ u Beogradu, koji je otkazao domaćinstvo kandidatima grupacije “Ujedinjena Srbija”, pokazatelj je da je kampanja nefer, ali i dokaz da je vlast u strahu, istakao je kandidat te koalicije Vladeta Janković na vanrednoj konferenciji za medije, održanoj ispred ovog objekta.

Pročitajte još...

“Trebalo je da bude održana tribina, a nepunih 12 sati pre događaja uprava hotela ’Zira’ nam je otkazala događaj. Razlog koji su naveli je krajnje neubedljiv, a novac su primili. Kampanja je krajnje neravnopravna. Ista ta Srpska napredna stranka na vlast je došla na poštenim izborima, na kojima su svi bili ravnopravni u svakom pogledu – i oni su te izbore dobili na pošten način, a sada ne dopuštaju drugima da dobiju iole fer šansu”, podvukao je on.

Slučaj otkazivanja skupa u hotelu “Zira” nije jedini primer, kad je reč o prestonici, a slična je situacija i u ostatku Srbije, gde se, bez ili sa čudnim obrazloženjem, otkazuju skupovi na kojima je predviđeno da govore opozicionari.

Nosilac liste “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Marinika Tepić navodi za naš dnevni list da su im otkazana domaćinstva u Vranju, Kikindi, i čak tri puta u Boru.

“U pitanju su tri različite lokacije, tražili smo Dom kulture, salu bioskopa ili pozorište u Boru. Odbijeni smo na sve tri lokacije. Zabranili su nam svečanu predizbornu konvenciju u Vranju, koja je trebalo da se održi u Narodnom pozorištu, pod smešnim izgovorom – da su zakazane tri projekcije filma. I to sve tri projekcije su bile zakazane u tih sat vremena koje smo mi hteli da iskoristimo za naš skup”, opisuje Tepić.

Ona se osvrnula i na otkazivanje domaćinstva u hotelu „Zira“, gde je trebalo da govore Janković i predsednički kandidat Zdravko Ponoš, navodeći da ne zna da li su grčki vlasnici imali problema sa predsednikom Vučićem zbog toga što su dozvolili opoziciji da održi skup.

“Mi ćemo u narednom periodu, iz ovih razloga, imati nekoliko skupova na otvorenom. Unapred znamo da u Beogradu ne možemo da dobijemo nijednu halu, tako da će završna konvencija u Beogradu takođe biti na otvorenom. Vučić ne dozvoljava da održimo skupove u državnim institucijama, koje plaćaju svi građani, iako na to imamo pravo. On pokušava da blokira naše kontakte sa građanima, misleći da će time da blokira i istinu. Međutim, naišao je na tvrd orah – mi ćemo biti na ulicama, kao što smo bili i do sada”, napominje ona.

Beogradske opštine i hoteli zatvoreni za opozicionare

Beogradske opštine Voždovac, Rakovica, Palilula, Čukarica, ostale su zatvorene za opozicione predstavnike.

Kako navodi Vladimir Obradović, član tima Vladete Jankovića, većina opština su ignorisale njihove molbe da im se ustupe sale, dok su iz Palilule i Čukarice na kraju poručili da skup mogu da održe u salama mesnih zajednica.

“Obavestili su nas putem mejla da korišćenje sale GO Čukarica ne dozvoljavaju nijednoj političkoj organizaciji i uputili nas na Kulturni centar Čukarica, koji nas je odbio, jer nemaju termin. Posle su nam ustupili mesnu zajednicu”, navodi Obradović.

On dodaje da je vlast svesna da je blizu izbornog poraza i da ih zbog toga sprečava da razgovaraju sa građanima.

“Oni pokušavaju da osujete bilo kakav oblik komunikacije. Zato i povlače poteze koji su, po mom mišljenju, kontraproduktivni”, ističe on.

Iz koalicije “Vladeta Janković – Ujedinjeni za pobedu Beograda” za “Novu” navode da su, pored „Zire“, hotel „M“, hotel „N“ odbili da im ustupe svoje sale, kao i hotel “Srbija”, iz kog im je poručeno da trenutno u svom objektu imaju kineske državljane u karantinu i da su zbog toga onemogućeni da im omoguće održavanje skupa.

BONUS VIDEO: Vladeta Janković o viziji Beograda i težini opozicionog delovanja u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)