Pavle Dimitrijević CRTA

Predstavnik Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA Pavle Dimitrijević rekao je danas da građani mogu prijaviti promene Jedinstvenog biračkog spiska do 30. marta i na taj način ukloniti iz njega fantomske glasače, odnosno preminule ili prijavljene za stanovanje na adresi na kojoj ne žive.

On je na TV Nova S rekao da se građani često žale da dobijaju pozive za glasanje za ljude koji nisu živi ili ne stanuju na njihovoj adresi.

Prema njegovim rečima, radi se o nepotpunim i nepreciznim podacima iz evidencije biračkog spiska, na koje građani mogu da reaguju.

„Jedinstveni birački spisak je baza koja ukršta podatke svih državnih organa, pa bi u slučaju preminulih osoba te osobe trebalo po automatizmu da se brišu“, kaže Dimitrijević i napominje da razlozi za nefunkcionisanje sistema mogu biti razni.

Ukoliko dobiju poziv za neku preminulu osobu, najbliži srodnici mogu da odu sa izvodom iz Matične knjige umrlih u lokalnu samoupravu i podnesu zahtev za brisanje iz biračkog spiska.

Taj dokaz bi trebalo da bude prosleđen Ministarstvu za upravu i lokalnu samoupravu, koje u roku od 24 sata treba da izbriše određenu osobu iz evidencije biračkog spiska.

To je moguće uraditi sada, ali i bilo kada u toku godine, nezavisno od izbora, rekao je Dimitrijević i pozvao građane da redovno proveravaju podatke iz Jedinstvenog biračkog spiska.

Kada je reč o pristiglim pozivima za glasanje za ljude koji ne žive na adresi na koju je poziv stigao ili su tu živeli pre mnogo godina, procedura je slična.

Vlasnik stana treba zatražiti od policijske stanice u Ljermontovoj spisak svih prijavljenih na svojoj adresi, a zatim pokrene proces odjavljivanja onih koji na toj adresi ne žive, rekao je Dimitrijević.

BONUS VIDEO Napad na aktiviste SSP u Boleču

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)