Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas oglasio se nakon što je dobio poziv da sutra u Predsedništvu Srbije razgovara sa Aleksandrom Vučićem, a koji je izazvao lavinu reakcija na političkoj sceni.

„Dva puta sam poslednjih godina okupljao opoziciju i nezavisne intelektualce u želji da smenimo vlast Srpske napredne stranke, a sada sam proglašen izdajnikom od pojedinih opozicionara i pre nego što sam seo da razgovaram“, navodi Đilas i dodaje:

„U Srbiji koja se davi u mržnji i podelama bez šanse za napredak, kao predsednik Stranke slobode i pravde idem da razgovaram sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da odbranim volju Beograđana koji su glasali za promene. Oni koji imaju sumnju šta ću da kažem, nisu izgleda nikad ni bili dostojni podrške koju sam im dao da budu naši kandidati i kad drugi nisu verovali u njih“, istakao je lider SSP.

Nikada, kako kaže, nisam molio Vučića za funkciju i podršku kao neki koji me takođe kritikuju, već sam za razliku od njih svojevremeno odbio ponude da sarađujem sa SNS i budem potpredsednik Vlade i gradonačelnik.

„Zašto bih sada pristao na bilo šta drugo osim odbrane izborne volje većine Beograđana?“, upitao je Đilas i nastavio.

„Moj opozicini legitimitet neka preispituje ko želi, ja od borbe za demokratsku Srbiju neću odustati, iako sam platio svih ovih godina najvišu moguću cenu, osim još sopstvenog života. Želim da u trenutku kada niko nema legitimnu većinu i kada izbori moraju da se ponove na preko dvesta mesta, a Gradska izborna komisija to osporava, pokušam da odbranim glasove Beograđana i želju za promenom, tražeći nove izbore i bolje i slobodnije uslove na njima. Takvu dužnost imam i kao nekadašnji gradonačelnik i za moje poteze spreman sam da platim političku cenu, jer je izborna volja građana važnija od bilo kakvog političkog kapitala. Opozicija mora da bude odgovorna, jer bez novih izbora ne možemo da zaštitimo izbornu volju građana“, istakao je on.

„Kao i uvek i ovog puta sam realan. Mislim da Vučić u bilo kom trenutku može da napravi većinu, jer svi dobro znaju da mandat pripada odbornicima, kao što znaju da su pojedine stranke opozicije idološki bliže SNS. Želim da verujem da je i Vučić svestan da bi takva njihova pobeda u Beogradu bila nelegitimna i lažna i da ne bi odražavala većinsko raspoloženje građana u Beogradu. Dan pred razgovore sa predsednikom Srbije, oni koji imaju problem sa sopstvenom savešću i koji bi otrčali na javni i tajni poziv neka nastave da osporavaju moju javno iznetu želju da kao predsednik SSP odem i razgovaram“, naveo je lider SSP-a.

Kao nekada Miloševiću i Vučiću ću reći sve što mislim o njegovoj vlasti i što sam toliko puta javno govorio, uveren da ću uspeti da vodim dijalog u višem interesu građana i države, za smanjenje tenzija sa željom da Srbija bude demokratska zemlja, napomenuo je on.

„U normalnoj zemlji razgovor predstavnika vlasti i opozicije ne bi ni bio događaj, a pošto nemamo takvo društvo želim da povlačim poteze koji će, verujem, doprineti normalnosti i smanjenju podela u Srbiji“, zaključio je Đilas.

Podsetimo, Đilas je ranije danas izjavio da je pozvan iz kabineta Aleksandra Vučića na sastanak koji će se održati u Predsedništvu Srbije u ponedeljak u 16 časova, a tema razgovora biće  rešavanje političke krize u Beogradu.

BONUS VIDEO: Hoće li Vučić i Đilas sesti za sto?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare