Na pomolu nove koalicije: Ko će s kim na ponovljene izbore u Beogradu

Izbori 2022 20. apr. 202212:07 > 12:53
Podeli:
Dragan Đilas, Dragan Djilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Milica Djurdjević Stamenkovski,
Foto: Nova.rs

Posle izbora 3. aprila na površinu su isplivale sve razlike i sukobi među opozicionim strankama, toliko veliki da je očigledno da neke koalicije više ne postoje. Već sad je jasno da SSP Dragana Đilasa i NS Vuka Jeremića ne mogu zajedno u novu izbornu trku, da bi Dveri i Zavetnici mogli da naprave savez za izbore u Beogradu, a malo ko bi se iznenadio ako bi krilo POKS-a koje predvodi Žika Gojković prešlo na drugu stranu i priklonilo se vladajućim strankama.

Odlazak Dragana Đilasa na sastanak kod Aleksandra Vučića bio je samo okidač za sukob koji je očito označio kraj savezništva lidera SSP i Vuka Jeremića i njihovih stranaka. Detalji o svađama i nesuglasicama o kojima se u kampanji ćutalo, izneti su u javnost i čini se nemogućim da se teške reči Jeremića na račun Đilasa (naročito o tehničkoj koaliciji SSP i SNS) mogu “ispeglati”.

Zato je već sada jasno da na ponovljene izbore, kojih će gotovo izvesno biti u Beogradu, neće moći da idu zajedno. Pitanje je i kome će se prikloniti preostali članovi koalicije Ujedinjena Srbija.

Izborni štab Ujedinjeni za pobedu Srbije Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dušan Vučićević, docent na FPN koji je angažovan i u agenciji “Sprint insajt”, navodi za “Novu” da je ogromno pitanje ko će sa kim iz te koalicije da ide na ponovlljene izbore u Beogradu, ukoliko ih bude.

“Deluje nemoguće da NS i SSP idu zajedno, nakon izjava u prethodnih nekoliko dana. Pitanje je kome se onda priklanja DS - da li SSP-u ili NS-u i da li NS ide sama. Deluje mi da će definitivno PSG da ide sa SSP, a za DS ne znam. Lutovac je reagovao negativno na odlazak Đilasa kod Vučića, ali demokrate u ovom trenutku sigurno ne mogu same da pređe cenzus i moraju da traže nekog partnera”, kaže Vučićević.

Dušan Vučićević
Dušan Vučićević Foto: N1

Sagovornik “Nove” navodi da prema istraživanjima koja su rađena tokom 2021. ni NS sama ne može preko cenzusa. Upitan da li je moguća koalicija sa DSS, on kaže da mu deluje da su te dve stranke ideološki međusobno komplementarne, da je jedina razlika odnos prema EU, ali i da je pitanje da li Miloš Jovanović želi da pravi koaliciju sa recidivima DS.

“Za razliku od DSS koji je jasno evroskeptičan, NS mi je tu negde između. Nisam siguran da oni odustaju od evropskog puta, za razliku od DSS koji je protiv ulaska u EU. Po svim ostalim stranama oni jesu negde oko desnog centra i stavovi njihovih birača o svim drugim pitanjima se preklapaju. Pitanje je da li mogu da pomire ovu razliku i da li Miloš želi da sa recidivima DS prave koaliciju”, objašnjava Vučićević.

Savez Dveri i Zavetnika

Sa druge strane, čini se sve izvesnija koalicija Zavetnika i Dveri. Te dve stranke neposredno nakon izbora napravile su savez, motivisan potrebom da se spreči pokušaj uvođenja sankcija Rusiji.

Naš sagovornik kaže da je pre ovih izbora i kod glasača i kod članstva postojao otpor za koaliciju, ali da je Milica Đurđević, predsednica Zavetnika, posle izbora jasnije pokazala da je opozicija.

“Mislim da bi njima bilo pametnije da idu bez POKS-a, jer POKS deluje kao najslabija anti-Vučić karika u tom lancu, a realno ne donosi nešto mnogo glasova. Ta stranka bi im bila nepotrebna za prelazak cenzusa, jer bi Zavetnici i Dveri vrlo lagano mogli da ga pređu u Beogradu na ponovljenim izborima”, smatra Vučićević.

On navodi da bi tim izborima možda mogli da dobiju više nego na onim koji su održani 3. aprila.

Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

“Pitanje je za koga bi glasali birači Suverenista, koji su dobili dva odsto. Tih dva odsto bi moglo da gravitira ka njima i dodatno, ako se nastavi priča sa uvođenjem sankcija Rusiji, postoji potencijal da otkinu glasova i od naprednjaka”, kaže Vučićević.

On navodi da mu ne deluje realno da im se pridruži DSS.

Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“DSS je jači od Zavetnika i Dveri i prirodno je da zahtevaju nešto više mandata od njih. Sa druge strane, verujem da Miloš Jovanović želi da da drži tu neku centrističku poziciju, odmerenu i umerenu, onakvu kava je bila u kampanji, a da bi Milica i Boško mogli da kvare tu sliku o njemu kao intelektualcu, koji je završio Sorbonu i koji ne izgovara teške reči ni o kome”, zaključuje sagovornik “Nove”.

POKS-ovci mogući preletači

Čini se da promena neće biti u koaliciji “Moramo” i ako ne bude sukoba unutar nje, prema oceni Vučićevića, imaju prostor da rastu, ali ne prevelik. On ne očekuje ni da će promena biti unutar koalicija stranaka koje su na vlasti - oko SPS i SNS.

Foto: Medija centar

Kada je reč o preletanju među stranke na vlasti, Vučićeviću je najsumnjivija frakcija POKS-a koju predvodi Žika Gojković.

“I jedan odbornik drugog krila POKS-a nakon izbora je rekao da on ne može da pravi koaliciju sa Đilasom i žutima. Tako da pojedinci iz oba krilala te stranke mogu da priđu vladajućim strankama”, zaključuje sagovornik našeg lista.

Prilika za Sava Manojlovića

Dušan Vučićević smatra da lider inicijative Kreni - promeni Sava Manojlović ima otvoren put da učestvuje na ponovljenim izborima u Beogradu, ako budu održani 2023.

“Naša istraživanja su pokazivala da on ima prilično veliki broj pozitivnih ocena - četvorki i petica, više od ostalih opozicionih prvaka, i da bi tu imao pristojan prostor da se u kampanji pozicionira kao neka nova opoziciona strana. On bi mogao da pokupi dobar deo opozicionih birača, mislim sa centra. On je dovoljno i građanski i nacionalan, pa bi sa tog centra mogao da uzima i od levih i od desnih, verovatno najviše od Ujedinjenih za pobedu Beograda. Njihovi birači su bili razočarani i ishodom, a čini mi se, i ponašanjem opozicije nakon izbora”, kaže Vučićević.

BONUS VIDEO Evo kako je Vuk Jeremić reagovao u Utisku nedelje na vest šta je Vučić rekao o beogradskim izborima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar