Koalicija Moramo
Biljana Stojković, Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović Foto: Nova.rs

Koalicija MORAMO, organizovala je tribinu: Srbija – rudarska kolonija ili zemlja zdrave hrane?, na kojoj su učestvovali Branislav Denis Božović – hidrogeolog, prof. Ljiljana Tomović – biolog, Danijela Nestorović – advokat, Đorđe Miketić – ekološki aktivista i moderator. Oni su na tribini upozorili na posledice istraživanja i bušenja na 200 lokacija širom Srbije i otvaranje 40 novih rudnika.

Srbija ima priliku da proizvodi zdravu hranu i veliki potencijal da razvije jaku poljoprivredu. Novi rudnici zatrovali bi plodnu zemlju, te bi proizvodnja hrane bila nemoguća.
Na pijaci, kada kupujemo jabuke ili šargarepu, igramo ruski rulet, jer ne znamo da li su ti plodovi toksični ili ne.  Jer, u dolini Jadra, kao posledica istražnih bušotina Rio Titna, dokazano je trovanje vode ogromnim količinama arsena i bora, zagađujući tako zemlju na kojoj se uzgaja voće i povrće. Ti plodovi nisu za konzumaciju i opasni su po zdravlje ljudi.
Koalicija MORAMO, će kao kao prvu aktivnost u novom saivu Skupštine predložiti zakon o zabrani iskopavanja litijuma i bora, kao stavljanje zakonodavne tačke na problem Rio Tinto rudnika u dolini Jadra i konačnog rešenja višemesečne borbe i protesta na ulicama.
Govornici su se složili da je narodna inicijativa dobar ali teži put do ovog zakona i da oni imaju spreman predlog zakona koji će odmah, zajedno sa ekspertsko-pravnim timom predložiti Narodnoj Skupštini na usvajanje, jer dovoljan je jedan poslanik da ovaj zakon zvanično i predloži. Naglašeno je i da je ovo samo jedan od zakona koji će biti predložen na usvajanje i izmene, jer Srbija neće biti rudarska kolonija već imaju plan da postane supersila u proizvodnji zdrave hrane.
Nažalost, pred dokazano zagađenog Jadra, zbog rudnika Rio Tinta, postoji još 200 lokacija po čitavoj Srbiji na kojima se buši zemlja za novih 40 rudnika koja su planirana da se otvore u Srbiji i te se sve lokacije moraju takođe ispitati.
Problem je Prostorni plan Republike Srbije, planski dokument koji predviđa više od 40 novih rudnika širom čitave naše zemlje, šest novih termoelektrana, kao i stotine novih MHE. Protivzakonito je usvojen na Vladi, a sada se čekaju izbori da bi potom bio usvojen i u Skupštini.
“Nakon ovog čina, naša plodna Srbija bi postala rudarska kolonija XIX veka, a građani i priroda bi bili osuđeni na vekove zatrovanosti i prerane smrti.”
Koalicija MORAMO će tražiti zaustavljanje svih istražnih bušotina, naložiti inspekcijski nadzor Ministarstva za zaštitu životne sredine koje će uraditi ispitivanje zagađenosti vode i tla, jer se mora znati koja je voda bezbedna za piće, a koja zemlja bezbedna za uzgoj i ishranu.
One koje su već kontaminirane moramo sanirati, takođe, imamo plan da ova ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta. Uz pomoć subvencija EU i naše države, ovi regioni mogu umnogostručiti proizvodnju i biti jak izvozni brend naše zemlje. Imamo sve preduslove da postanemo supersila u proizvodnji zdrave hrane. To znači da hranimo Evropu i podignemo izvoz i nikada više ne dođemo u situaciju da uvozom punimo državne magacine. A da li ćemo izabrati to ili postati rudarska kolonija – građani će izabrati 3. aprila na izborima.
BONUS VIDEO: Aleksandar Jovanović Ćuta izjava za nova.rs, 12. februar

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare