INTERVJU Zdravko Ponoš: Vučić je kukavica, ne verujem da će sa mnom na duel

Izbori 2022 14. mar 202220:30 > 15. mar 2022 10:52
Podeli:
Zdravko Ponoš, intervju, podcast, potkast Miljane Nešković, Snaga uma
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ja sam uvek raspoložen da razgovaram s Aleksandrom Vučićem gde god hoće. Može i ispred seoskog doma, zadruge, uz pivo… Može i na RTS-u. Neka bira gde hoće, kaže u intervjuu za Nova.rs predsednički kandidat Ujedinjene Srbije, general Zdravko Ponoš.

Govori i o svojim saznanjima o telefonskom razgovoru u kojem je predsednik Srbije, kako kaže, bio priteran da potpiše rezoluciju Ujedinjenih nacija kojim se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu.

U istom razgovoru, tvrdi Ponoš, Vučić je tražio od zapada da uvođenje sankcija Rusiji bude odloženo za period posle izbora.

Sastanak Aleksandra Vučića i Analene Berbok Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako komentarišete poruke koje je Ana Berbok prezentovala u Beogradu, pre svega da država koja želi članstvo u EU mora da uskladi stavove sa Evropom i po pitanju rata u Ukrajini?

Mislim da je mnogo značajnija njena neverbalna poruka, koja je otvorenija i snažnija, a sastoji se u činjenici da je ona praktično po preuzimanju mandata i u situaciji kad je ceo svet, a posebno Evropa zauzeta situacijom u Ukrajini, ipak, odlučila da poseti Zpadani Blakan. To je dobra vest. Da je Berlin i dalje fokusiran na ovaj deo sveta. To je veoma važna stvar, jer ne bi valjalo da se ta kriza iz Ukrajine prelije i na Balkan, mislim da je njen dolazak dobar i pozitivan gest. S druge strane, kad je reč o verbalnim porukama mislim da one mogu da se čitaju iz atmosfere i ponašanja na konferenciji nakon sastanka. Ovog puta odlazeći predsednik Vučić nije govorio da mu je bilo jako drago, da je nešto naučio iz razgovora sa saradnicom, nije pričao o kvalitetu šnicli u toku ručka. To je bila jedna dosta sumorna atmosfera, a to znači da je primio i dosta tvrde poruke koje su se ticale toga da ne mogu više da se prodaju bajke sagovornicima. S druge strane, očigledno je da ovu posetu nije mogao da iskoristi u predizbornoj kampanji, kao što je to dosad radio sa Putinom, Šrederom i nekim drugim državnicima. A što se tiče samog očekivanja da zemlje kandidati treba da usklade svoju politiku, pa i po pitanju odnosa ka ukrajinskoj krizi sa EU, to je sasvim razumljivo i očekivano. Usklađivanje je proces, mislim da nije realno da se od zemalja kandidata očekuje da imaju 100 odsto sinhronizovanu politiku, ali da treba da je usklađuju to je sasvim razumno. Pitanje je da li je domaćin bio u stanju da obrazloži našu poziciju i njenu specifičnost, jer i među članicama EU nemaju svi identičnu poziciju i u njenom kreiranju vode računa o svojim nacionalnim interesima. Nekima je, recimo, jako važno da nema nikakvog embarga na uvoz ruskog gasa, bez obzira na to koliko se Rusija kažnjava. I mi imamo neke specifične interese i njih treba razložno izložiti.

Vučić neće imati priliku nikoga da prevari

Da li je odlaganje sankcija Rusiji za posle izbora samo prolongiranje ili je Aleksandar Vučić spreman na taj potez?

Pre svega mislim da on neće imati priliku da prevari bilo koga, a to znači da će da izgubi sledeće izbore. Naravno, kad bi ih u teoriji dobio, nekoga bi morao da slaže. Probao bi da slaže zapad po milioniti put, ali previše puta je to činio. Glasače Srbije je prevario mnogo više puta, zato i neće dobiti izbore.

Rekli ste da imate saznanja da je Vučić tražio od zapada da ga ne pritiskaju oko uvođenja sankcija Rusiji do izbora. Možete li nešto više da kažete o tome?

Zar vam ton kojim je održana konferencija za štampu o kojoj smo govorili, a zatim i aplaudiranje samoj činjenici da je Srbija podržala Rezoluciju Generalne skupštine UN ne zvuči kao gledanje kroz prste? Ja inače mislim da je pristanak Srbije da podrži tu rezoluciju spoljnopolitički razuman gest, ali on nažalost nije došao kao posledica promišljanja spoljne politike, nego je došao kao posledica pritiska. Jedan poziv menja sve. Desio se telefonski poziv koji je doveo do takve reakcije. Usput je stiglo i obećanje - rešićemo to posle izbora.

Zdravko Ponoš, intervju, podcast, potkast Miljane Nešković, Snaga uma
Zdravko Ponoš Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Mislite na uvođenje sankcija Rusiji?

Pa da, mnogo žešće usklađivanje sa zapadnom politikom, što podrazumeva i sankcije. Sasvim je izvesno da će Vučić prevariti nekoga ili svoje glasače ili zapadne sagovornike.

Kako vam se čini dosadašnji tok kampanje? Šta su najveći problemi s kojima se suočavate?

Radimo sinhronizovano i predsedničku i parlamentarnu i beogradsku kampanju. Naravno, postoje problemi sa prostorom, odjednom ne možemo da dobijemo prostor jer ne znam šta rade… Deratizacija, dezinfekcija, menjaju stolice, zavese… Radi se o očiglednoj opstrukciji. Očigledno je i da opozicija nema ravnomeran pristup medijima, osim onog što je zakonom garantovano. Ja još nisam dobio nikakav poziv za gostovanje na RTS-u, nadam se da ću ga dobiti u okviru obaveznog programa. S druge strane, bilo bi sasvim očekivano da su moja kandidatura, sve što se dešavalo u prethodnom periodu, a i žestok napad režima na mene , zavredili da budem pozvan i u neobaveznom delu. To svakako ne izgleda kao ravnomerna zastupljenost. Što se drugih televizija tiče, imao sam poziv od televizije Prva prvi put u formatu za koji sam mislio da je razuman i prihvatljiv. Format koji ne želim da praktikujem je onaj u kojem opozicija izigrava borbu petlova dok se vladar zabavlja sa tribine. Da se međusobno svađamo i da budemo zabava za Cezara, to nam ne treba. Srbija nema taj luksuz da posmatra kako se opozicija raspravlja, jer je pitanje biti ili ne biti. Za pet godina, ako ova vlast opstane, Srbije neće biti.

O podršci ostalih kandidata u drugom krugu

Imamo neočekivano mnogo predsedničkih kandidata koji dolaze iz opozicije. Da li očekujete da bi vas podržali u drugom krugu?

Nemam nikakvu dilemu da će ta podrška doći, nemam nikakvu sumnju u opozicioni stav glasača koji podržavaju te ostale predsedničkke kandidate, osim nekoliko njih. Ali i tada verujem da su oni opoziciono nastrojeni. Ima tu nekih novih bizarnih pokreta, koje je očigledno napravila vlast ili paravlast uz pomoć službi. Njihovi lideri nisu prava opozicija, ali njihovi glasači jesu i uveren sam da će glasati za mene u drugom krugu.

Koliko ste zadovoljni podrškom stranaka iz vaše koalicije Ujedinjena Srbija?

Zadovoljan sam podrškom.Ona je uslovljena jednom objektivnom situacijom i mogućnošću finansiranja kampanje, isključivo budžetskog. Te pare iz budžeta još nisu stigle, za predsedničku kampanju još čekamo da se zaključi lista. Realno ostaje desetak dana za kampanju sa realnim izvorima finansiranja. Sa sličnim problemima se suočava i parlamentarna kampanja. Mi smo sinhronizovani, putujemo zajedno, kad god je moguće nastupamo zajedno jer je to mnogo jeftinije, da o istom trošku imamo konvencije u gradovima. Međusobno se podržavamo i u javnim nastupima, na kraju krajeva ja sam predsednički kandidat nadstarnački, ali koga predlaže i podržava ta opoziciona kolona. Nemam primedbe na njihovu podršku.

Šta se može uraditi za 10 dana kampanje sa sredstvima iz budžeta?

Moglo bi da se uradi dosta kad bi mediji bili otvoreniji. Mi smo i dalje manje više fokusirani na društvene mreže, što ima ograničeni domašaj, ne preveliki. Teško se prevazilazi problem vidljivosti i prepoznatljivosti bez pristupa medijima sa nacionalnim pokrivanjem, a pogotovu RTS-u. Kao što znate dobar deo Srbije reaguje tako da kad čujete da znaju da se nešto desilo i pitate kako to znaju, odgovoraju da je bilo na televiziji. Ako vas nema na toj televiziji kao da vas nema. A u isto vreme predsednik države, odlazeći doduše, ove nedelje četiri puta gostuje u raznim emisijama u trajanju od sat ili dva. To je potpuno privatizovana država, medijski prostor, spoljna politika. A u isto vreme nema hrabrosti da razgovara sa novinarima s kojima se nije unapred dogovorio, da ne govorimo da nema hrabrosti za razgovor sa konkurencijom. Ja sam uvek raspoložen da razgovaram sa njim gde god hoće. Može i ispred seoskog doma, zadruge, uz pivo. Može i na RTS-u. Neka bira gde hoće.

Nadate li se da će se desiti taj duel između Vučića i vas?

Ma ne verujem, kukavica je. Ja ga čekam, ali dosad se pokazalo da je kukavica.

BONUS VIDEO: Ponoš: Pomaže mi supruga, a ne Šreder u kampanji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar