Vladimir Gajić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Potpredsednik Narodne stranke Vladimir Gajić ocenio je danas da je za "promenu iz korena", jedan od slogana koalicije Ujedinjena Srbija, potreban jedan dug period i usmeravanje društva na novi pravac."Da izadjete na neku površinu, da krenete od neke nule, pa da pokušate da usmerite društvo u jedan pravac iz onog pogrešnog u kome se ono nalazi. Za to je potrebno veliko vreme", rekao je Gajić za Radio-televiziju Vojvodine.

Prema njegovim rečima, buduća „nova vlast“ bi trebalo da na svom primeru pokaže kojim pravcem žele da idu.

„Srbija ima jedan veliki problem koji je endemski, društveni. Mi nismo nikada bili, manje-više, demokratsko društvo. Mi nemamo nikakvu tradiciju u tome. Ovde kad se kaže ‘promena iz korena’ to bukvalno znači da ovde mora da se počne iz početka“, kazao je on.

Ocenio je da „promena iz korena“ znači i „potpuni diskontinuitet sa komunizmom koji nije učinjen još od 1990. godine“.

„Neophodan nam je potpuni raskid sa komunističkom tajnom policijom, odnosno temeljna rekonstrukcija službe državne bezbednosti, koja od 1945. godine deluje u kontinuitetu, kao i zabrana rada Srpske napredne stranke (SNS), Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS) kroz pravnu proceduru. Ako to ne budemo uradili, nećemo učiniti ni korak napred“, rekao je Gajić.

On je ocenio da je vlast SNS-a Srbiju dovela u „kolonijalni položaj“, jer država subvencijama „korumpira strane investitore“.

„U Srbiji se gaji neznanje, pošto država ne podstiče stanovništvo da se obrazuje i da pariramo svetu, pa oko 50.000 mladih godišnje napusti Srbiju. To su najsposobniji ljudi, elita, a ostaje siromašno i slabo obrazovano stanovništvo koje je meta za kolonijalnu upravu i radi za minimalne plate“, ocenio je on.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, to bi Srbiju moglo dovesti u položaj „klasične afričke kolonije“, kao i da je slučaj kompanije „Rio Tinto“ pokazatelj kako izgleda „arhitektura dovodkenja Srbije u kolonijalni položaj“.

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac ocenio je da je potrebno uspostaviti „državu u kojoj se zna da postoji podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku“.

„Mi danas dan imamo jedinstvo vlasti što je nasledje nekog jednostranačkog sistema. Imamo jednog čoveka koji odlučuje o svemu“, istakao je Lutovac.

Naglasio je da kada on govori o „promeni iz korena“, on govori o tome da je „potrebno iščupati korov i zasaditi plemenitu političku kulturu“.

„Iščupati korov znači način ponašanja jednih prema drugima. Ovo što radi ova vlast, ona opoziciju smatra, ne kao deo sistema što je normalno u demokratskim državama, nego kao neprijatelje“, ocenio je Lutovac.

BONUS VIDEO: Narodna stranka objavila fotografiju agenta BIA koji je prebio Katića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram