Izvor : N1/Lazar Lazić

Doljevčani će za odbornike lokalnog parlamenta po drugi put zaredom glasati u vanrednom terminu, jer je predsednik opštine Goran Ljubić, baš kao i 2018. godine, podneo ostavku na svoju funkciju. Građani ove opštine nedaleko od Niša, koju čine isključivo seoska naselja, praktično neće ni moći da glasaju za opoziciju, jer će im izbor biti sveden na Srpsku naprednu stranku (SNS), Jedinstvenu Srbiju (JS), Socijalističku partiju Srbije (SPS) i Srpsku radikalnu stranku (SRS).

Prethodni lokalni izbori u Doljevcu održani su 16. decembra 2018. godine, a pravo glasa ostvarilo je 74,54 odsto građana upisanih u birački spisak. Za listu „Aleksandar Vučić – zato što volimo Doljevac“ glasalo je 85,2 odsto birača, Jedinstvena Srbija dobila je 6,35 odsto glasova, dok je Socijalističkoj partiji Srbije poverenje poklonilo 5,63 odsto birača.

Izvor : N1/Lazar Lazić

Od ukupno 37 odborničkih mandata naprednjaci su osvojili 33. Preostala četiri podelili su, na ravne časti, Jedinstvena Srbija i socijalisti. Cenzus nisu prešli Srpska radikalna stranka (1,29 odsto glasova), Partija ujedinjenih penzionera Srbije (1,14 odsto) i Savez za demokratski Doljevac (0,38 odsto).

Goran Ljubić, poznatiji kao Međarac, najimućniji je čovek u Doljevcu i nosilac liste u čijem je nazivu ime predsednika Srpske napredne stranke. Na funkciji predsednika opštine Doljevac nalazi se punih 18 godina, a njegova porodična firma „Vodogradnja“ prilično je angažovana na javnim građevinskim projektima.

N1: Ono što može da vam se zameri jeste da na jugu Srbije vaša porodična firma dobija često tendere, a ujedno ste u politici. Smatrate li da je tu nešto problematično?

Ljubić: Ne znam šta bi tu bilo problematično. Ako se tender na portalu raspisuje, mesec dana je tu. Niko od nas ne zna cene.

N1: Ali svi znaju da je to vaša porodična firma…

Ljubić: Ja ništa i ne krijem. Nisam došao u opštinu bez porodične firme, postao sam predsednik opštine kao gazda. Mislim da je to mnogo bolje, u nekim ranijim periodima je najbolji domaćin bio predsednik sela.

Stanovnici Doljevca koji su pristali da sa ekipom N1 podele svoje mišljenje, uglavnom su, ne kriju to, za naprednjake. Pre svih pominju Vučića, ali hvale i svog dugogodišnjeg lokalnog lidera.

Ljubić je sa naprednjacima od 2016. godine, a pre udruživanja s njima bio je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja. Sumnjalo se da je Ljubić oštetio budžet za oko 40 miliona dinara. Nakon bekstva, predao se policiji, ali je tužilaštvo kasnije odustalo od njegovog gonjenja.

Opširnije čitajte na N1.

Bonus video: Izborna groznica EP02 – gosti Dobrica Veselinović i Vojislav Mihailović

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)