Dragan Đilas, Dragan Djilas, Aleksandar Vučić, Predsedništvo, zgrada
Foto: Shutterstock/Tomasz Wozniak/Dragan Mujan, Nemanja Jovanović/Nova.rs

Danas u 16 sati, u zgradi Predsedništva Srbije, sastaće se predsednik Aleksandar Vučić i lider SSP Dragan Đilas. Sudeći po dosadašnjim najavama, tema razgovora biće “politička kriza u Beogradu”, a Đilas je u više navrata izjavio da će tražiti ponavljanje izbora u Beograda.

Gradska izborna komisija još nije proglasila konačne rezultate, nije odlučila ni o više stotina prigovora, i pitanje je kada će zvanično biti poznat budući sastav beogradskog parlamenta, naročito imajući u vidu da je deo opozicije podneo žalbe i Upravnom sudu.

Predstavnici opozicije kažu da, kako sada stvari stoje, u Beogradu niko nema većinu i da su po broju mandata vlast i opozicija izjednačeni – svako bi u budućem sastavu gradskog parlamenta imao po 55 odbornika.

U situaciji u kojoj GIK ne prihvata prigovore koje je uložila opozicija i imajući u vidu da će čak 15 opozicionih stranaka i pokreta imati svoje odbornike, od kojih neki ne žele da sarađuju jedni sa drugima, Đilas je izjavio da bi bilo najbolje da se izbori u glavnom gradu ponove do kraja godine.

“Dva krila POKS-a su se već izjasnila da ne mogu u vlast jedni sa drugima. Iskustvo mi govori da u opozicionim redovima postoje i oni koji bi teško odoleli pozivu da sa SNS i SPS- naprave vlast u Beogradu. Bez obzira što je to formalno njihovo pravo, na taj način bi se menjala volja Beograđana, jer izbori nisu samo matematika. Zato su, kao i u Istanbulu pre nekoliko godina, novi izbori jedino rešenje”, naveo je Đilas za Nova.rs.

Da je spreman da razgovara sa Vučićem o rešavanju političke krize u Beogradu izjavio je prvo u emisiji “Među nama” na TV Nova S. Tada je rekao i da je to bitno kako bi se smanjile tenzije.

Sa druge strane, u intervjuu za RTS Vučić je podvukao da će prihvatiti razgovor, ali da nema govora o saradnji sa ovom opcijom oko bilo kog nivoa vlasti. I on je naveo da je broj odbornika vlasti i opozicije izjednačen.

Poziv za sastanak Đilas je iz kabineta Aleksandra Vučića dobio juče u prepodnevnim satima.

„Pozvan sam iz kabineta Aleksandra Vučića na sastanak koji će se održati u Predsedništvu Srbije u ponedeljak u 16 časova. Tema razgovora će biti rešavanje političke krize u Beogradu“, izjavio je juče lider SSP.

On je dodao i da se borba u Gradskoj izbornoj komisiji nastavlja i ponovio da je jedino rešenje ponavljanje izbora bez nepravilnosti.

„Naši predstavnici u GIK-u nastavljaju borbu za ponavljanje izbora na određenom broju izbornih mesta, ali treba biti svestan da i u slučaju da do toga dođe, s obzirom na stav pojedinih opozicionih stranaka da neće da sarađuju sa nama, neće biti moguće formirati vlast u Beogradu u skladu sa voljom koju su Beograđani pokazali na izborima. Zato je jedino rešenje održavanje novih izbora koji bi morali da proteknu u drugačijoj atmosferi i bez nepravilnosti, koje su i ovoga puta zabeležene u velikom broju“, naveo je Đilas, a saopštio SSP.

BONUS VIDEO Anketa – Šta očekujete od sastanka Đilasa i Vučića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare