Foto: Shutterstock/Sergei Elagin

Ilon Mask je u ponedeljak ponudio da kupi Tviter po prvobitnoj kupovnoj ceni - redak potez za milijardera koji nikada nije odustao od pravne bitke.

„Musk će izgubiti slučaj“, rekao je za Insajder Erik Gordon, profesor poslovnog prava na Univerzitetu u Mičigenu. „Njegovi advokati su to znali. Tviterovi advokati su to znali. Njegova jedina nada je bila da će Tviter propasti, a nije“, piše Biznis Insajder.

Očekivanja za nagodbu su porasla prošle nedelje. Nekoliko pravnih stručnjaka reklo je da je predstojeće petodnevno suđenje u Delaveru predstavljalo previše loših strana za Maska, jer je Tviter imao jak argument protiv Maskovih argumenata. Da je otišao na suđenje, gotovo siguran ishod bio je da bi bio primoran da kupi Tviter za 44 milijarde dolara, ili 54,20 dolara po akciji – cena na koju je prvobitno pristao.

Nova taktika

Ipak, to što je Musk odlučio da odustane od suđenja obnavljanjem ponude, a nije čak ni zahtevao popust, bio je iznenađenje. Akcije kompanije su skočile za više od 22% na 52 dolara u utorak nakon vesti.

„Veoma je retko da se ljudi vrate za sto i prihvate prethodno odbijeni sporazum“, kaže Li Tompson, profesor na Northvesternu i stručnjak za rešavanje sporova. „Ovo je društveno skupo za svakoga, ali posebno za Maska koji rizikuje da izgubi obraz.

Foto:AP Photo/Susan Walsh

To je primetna promena taktike za milijardera, koji je ranije tužio svoje javne komentare, tvitove i akvizicije koliko god bi oni išli, često pobeđujući kao rezultat.

Ranije ove godine, Musk je pobedio u parnici od 13 milijardi dolara u Delaverskom sudu, gde se vodi spor oko Tvitera, zbog Tesline kupovine SolarCitija. Druge tužbe koje je Musk dobio tokom godina uključuju zloglasni slučaj „pedo momak“. Takođe je javno sarađivao sa nekoliko značajnih javnih ličnosti i agencija, uključujući Komisiju za hartije od vrednosti, Ujedinjeni sindikat automobilskih radnika i predsednika Sjedinjenih Država.

Robert Miler, profesor i stručnjak za pravo nabavke i postupke u Delaveru, rekao je da je Musk imao prilično dobar slučaj u bici SolarCiti-ja, ali ne i sa Tvitterom.

Anđelo Zino, analitičar u CFRA Research-u, rekao je da je „pomalo šokiran“ što Musk nije tražio nižu cenu, iako je milijarder možda shvatio da bi „ružna sudska bitka“ mogla samo da ošteti imovinu koju bi bio primoran da stekne.

„Mask je verovatno shvatio da su šanse za pobedu male na nulu“, dodao je Zino.

Mask je trebalo da se izjasni za sledeću nedelju, što je faktor koji je verovatno doprineo njegovoj želji da se nagodi, a ne da rizikuje mogućnost da se lažno izjasni, rekao je Džoš Vajt, docent finansija na Univerzitetu Vanderbilt. Musk je prvobitno odložio svoju izjavu prošlog meseca.

Ilon Mask Foto: NTB/Carina Johansen via REUTERS

„Slučajevi se često rešavaju na ivici suđenja, a izvršni direktori kao što je Mask često ne vole da budu smenjeni i izbegavaju to ako mogu“, rekla je En Lipton, profesorka poslovnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta Tulejn

„Ako idete na svedočenje gde ćete satima biti prepuno svih tekstova koje ste slali, to uopšte nije zabavno“, dodao je Miler.

Problem „botova“

Druge izjave u predmetu takođe su verovatno dale dodatnu motivaciju za namirenje. Advokati Muska u ponedeljak su smenili generalnog direktora Tvitera Paraga Agravala. Prošle nedelje advokati sa obe strane slučaja smenili su i uzbunjivača na Tviteru Peitera „Mudge“ Zatka. To su verovatno bile dve najveće izjave u slučaju i nijedna nije otkrila informacije koje se smatraju korisnim za Maskove centralne tvrdnje, prema osobi koja je upoznata sa slučajem.

Musk je tvrdio da su rukovodioci Tvitera znali da kompanija ima mnogo ozbiljniji problem sa „botom“ ili neautentičnim nalozima i namerno su sakrili informacije od javnosti. Tviter je uzvratio da je Musk pokušavao da izbegne kupovinu iz ekonomskih razloga i čak ga je optužio da planira da stvori konkurentsku platformu. Činilo se da su se ostali delovi procesa otkrivanja pre suđenja raspali u korist ovih Tviterovih tvrdnji.

Možda vas zanima

Prošle nedelje, stotine tekstualnih poruka između Maska i nekih od najvećih imena u tehnologiji i medijima objavljeno je kao deo procesa otkrivanja. Izvlačenje teksta pokazalo je kada i zašto je Musk počeo da se hladi po pitanju dogovora. U jednoj majskoj razmeni sa bankarom u Morgan Stenliju, on je tražio da se „uspori“ akvizicija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Diskaveri nije naneo dovoljno štete Tviteru“, rekao je Gordon. „Njega je to više povredilo nego kompaniju.

Foto:EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Stručnjaci su ranije rekli za Insajder da su tekstovi milijarderu dali još „slabiji stav“ u sudskoj borbi. Na pretresnim raspravama za otkrivanje, sudija Kancelarije u Delaveru Kathaleen St. J. McCormick je takođe u nekoliko navrata presudio u korist Tvitera, uključujući i omogućavanje kompaniji da se pokrene ubrzano suđenje.

Rano rešenje bi moglo da pomogne Masku da izbegne još više pravnih taksi, za koje jedan pravni izvor procenjuje da prelaze 100 miliona dolara. Iako je malo verovatno da će to biti visoki prioritet za Maska, koji će takođe platiti Tvitterove pravne troškove ako kupi kompaniju.

BONUS VIDEO: Zbog čega Ilon Mask želi da postane vlasnik Tvitera?