Foto:Shutterstock

Kompanija "Meta", vlasnica Fejsbuka, razvija veštačku inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svetova putem govora i prevoda jezika, objavio je u sredu njen izvršni direktor Mark Zakerberg.

Zakerberg je uveren da će „metaverzum“, futuristička ideja virtuelnih svetova u kojima korisnici mogu da rade, druže se ili se igraju, biti naslednik mobilnog interneta.

Pogledajte još

Za metaverzum, digitalni svet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zakerberg kaže da je na mnogo načina krajnji izraz društvene tehnologije.

„A ključ koji nam otvara vrata napretku veštačka je inteligencija“, rekao je Zakerberg na događaju „Inside the Lab“ koji je organizovala njegova kompanija.

„Meta“, rekao je, radi na novoj klasi AI modela koji će ljudima omogućiti da opišu svet i stvore njegove delove.

Ilustrovao je to konceptom veštačke inteligencije „Builder Bot“ koji korisnicima omogućuje da opišu šta žele da se veštačkom inteligencijom stvori. Kao primer je prikazao avatar na ostrvu koji je govorom naredio veštačkoj inteligenciji da stvori plažu i doda oblake, drveće pa čak i ćebence za piknik.

„Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i delili iskustva s ostalima“, rekao je Zakerberg.

On je takođe rekao da „Meta“ radi na egocentričnim podacima, koji uključuje gledanje svetova u „prvom licu“, zajedno s konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija.Stvara se i jedinstveni sistem veštačke inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

„Meta“ je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novi superračunar veštačke inteligencije koji će, kada bude završen sredinom 2022. godine, biti najbrži na svetu.

Bonus video: Fejsbuk slavi rođendan

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)