Whats up, aplikacija, it
Foto: Shutterstock/Ink Drop

Mark Zakerber, izvršni direktor kompanije Meta, u čijem je vlasništvu WhatsApp, je na svom Fejsbuk profilu najavio nekoliko novina koje će uskoro biti dostupne, a koje se uglavnom fokusiraju na sigurnost i privatnost korisnika.

Prva novina koju je Zakerberg najavio je napuštanje grupnih četova potpuno neprimetno, tako da niko iz grupe ne dobije obaveštenje. Trenutno aplikacija obaveštava svakoga ukoliko napustite grupu.

Foto:Promo/WhatsApp

Pored toga, WhatsApp dodaje novu opciju uz pomoć koje će korisnici moći da podese ko sve može videti da li su onlajn.

Popularna aplikacija je dodala još jednu veoma korisnu opciju koja već postoji na Instagramu. Radi se o zabrani skirinšotovanja „view once“ poruka koje nestaju.

„Nove funkcije privatnosti koje stižu u WhatsApp: izađite iz grupnih ćaskanja bez obaveštavanja, kontrolišete ko može da vidi kada ste na mreži i sprečite skrinšotove za „view once“ poruke koje nestaju.“, napisao je Zakerberg na Fejsbuku.

WhatsApp je tokom ove godine najavio nekoliko malih, ali značajnih ažuriranja. Pored emodži reakcija i ubrzavanja glasovnih poruka, platforma je takođe omogućila Android korisnicima da istoriju dopisivanja prebace na iPhone.

Pročitajte još

Platforma za razmenu poruka u vlasništvu Mete kaže da nove funkcije imaju za cilj da nastave da poboljšavaju privatnost oko onlajn razgovora.

Neki aktivisti su izrazili zabrinutost zbog „end-to-end“ enkripcije koju koristi na WhatsApp, tvrdeći da može olakšati kriminalcima da izbegnu otkrivanje.

Međutim, u objavi koja najavljuje ažuriranje WhatsAppa, Mark Zakerberg je rekao: „Nastavićemo da gradimo nove načine da zaštitimo vaše poruke i da ih zadržimo tako privatne i bezbedne kao razgovore licem u lice.

Korisnici popularne aplikacije dobili su i produženi rok u kom mogu iz nekog četa obrisati neželjene poruke (unsend).

Ami Vora, izvršna direktorka WhatsApp, rekla je da je platforma fokusirana na izgradnju funkcija koje „omogućavaju ljudima da imaju više kontrole i privatnosti nad svojim porukama“.

„Tokom godina, dodali smo isprepletene slojeve zaštite kako bismo pomogli da razgovori budu bezbedni, a nove funkcije su jedan od načina na koji nastavljamo da ispunjavamo našu posvećenost očuvanju privatnosti poruka. Nijedna druga globalna usluga za razmenu poruka na ovom nivou ne pruža ovaj nivo bezbednosti za poruke svojih korisnika, medije, glasovne poruke, video pozive i rezervne kopije ćaskanja.“, rekla je ona.

***

BONUS VIDEO: Tri Instagram trika koja morate da znate

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)