Kako izgleda zagonetka „100 šešira“, uslov za rad na Guglu

IT 05. apr. 202114:21
Podeli:
Foto:REUTERS/Thomas Peter

Zagonetka je postala popularna nakon što se pročulo da je ona jedan od zadataka koji moraju uspešno rešiti oni koji žele da se zaposle na Guglu. Naime, ova mozgalica je nastala u saradnji ekspertnog tima sastavljenog od stručnjaka sa Oksforda, Kanadskog Instituta za napredna istraživanja i Gugl Dip Majda. Njeni autori tvrde kako ona može vrlo jednostavno da reši probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.

Pročitajte još:

Nazvana je „100 šešira“.

„Sto zatvorenika stoji u liniji, jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Zatvorenici ne znaju koja je boja šešira koju nose, kao ni koja je boja šešira onih koji stoje iza njih. Poznata im je samo boja šešira osoba koje se nalaze ispred njih. Zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje mu je boje mu šešir. Ako pogodi, biće pomilovan, a ako pogreši, biće pogubljen. Pre ispitivanja čuvara, zatvorenicima je dozvoljeno da zajedno kreiraju plan i strategiju koja će po njih imati najbolji rezultat“, glasi ova zagonetka.

Ova zagonetnku uspela je da reši i veštačka inteligenija.  Uz pomoć nje načinjena je strategije kojom je oslobođeno 99 zatvorenika iz zagonetke, dok je poslednji imao 50 odsto šanse da preživi.

Rešenje je da  prvi zatvorenik (poslednji u koloni) treba da kaže „plav“, ako vidi da je neparan broj njegovih kolega koji nose šešir te boje. U suprotnom, ako je ispred njega param broj, njegov će biti crvene, piše Miss 7.

Ta informacija, zajedno s odgovorima koje su ostali zatvorenici dali i šeširima onih ispred dovoljni su da se shvati kakav šešir je na glavi onog ko zagondetku rešava.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar