Foto: Screenshot/Discord/Jason Allen

Rasprava o umetnosti koju stvara veštačka inteligencija ponovo je došla u žižu javnosti, nakon što je jedan Amerikanac osvojio prvo mesto na umetničkom takmičenju za delo koje je napravio AI.

Džejson Alen, 39, živi južno od svog rodnog grada Kolorado Springsa i vodi kompaniju „Incarnate Games“ koja pravi naučno fantastične igre. Nakon srednje škole je ušao u ratno vazuhoplovstvo, a zatim diplomirao informatiku u Tehničkoj školi u Koloradu. On sebe ranije nije smatrao umetnikom i nikada nije učestvovao na umetničkim takmičenjima.

Pročitajte još

Kada je Alen prošle nedelje prijavio svoj rad „Theatre D’opera Spatial” na takmičenje likovnih umetnosti Državnog sajma u Koloradu – delo je odmah postalo hit, pobedivši 20 drugih umetnika u kategoriji „digitalno manipulisane fotografije” i osvojivši prvo mesto, traku i nagradu od 300 dolara.

Portret tri figure, obučene u lepršave haljine, koje gledaju u svetlu stranu, imao je tako fine detalje da sudije nisu bile sigurne da li se radi o delu koje je stvorio čovek ili AI.

Delo je napravljeno uz pomoć programa „Midjourney“ koji je baziran na veštačkoj inteligenciji i funkcioniše tako što u njega unesete frazu, a on zatim generiše realistične slike.

Ovakvi programi mogu da generišu slike ljudi, objekata, lokacija i oponašaju čitave vizuelne stilove. Korisnici mogu zahtevati da umetničko delo izgleda kao knjiga, crtani film, istorijski dijagram ili fotografija Asošiejted presa, a sistem će dati sve od sebe da to učini.

Foto: Shutterstock

Alen je, nakon što je testirao različite fraze, predao tri rada napravljena uz pomoć „Midjourney“, ali nije želeo da otkrije kombinaciju reči koje je uneo u program kako bi ih napravio. On je, kako prenosi „Vašington Post“, procenio vrednost dela na 750 dolara, što je cena za koju je smatrao da je srazmerna količini utrošenog vremena – oko 80 sati.

Njegovo delo predstavlja jasan primer koliko je napredovala veštačka inteligencija, ali je u isto vreme izazvalo žustru raspravu o tome šta umetnost jeste i kakva je budućnost čeka.

Možda vas zanima

Ni ostali takmičari nisu bili oduševljeni njegovom pobedom. Alen se suočio sa optužbama da je prevarom pobedio druge nečim što je stvorila mašina.

Кomentari variraju od oduševljenja, do očaja i besa jer se umetnici, digitalni i tradicionalni, brinu da bi njihova egzistencija mogla biti ugrožena. I to nakon što su ih godinama ubeđivali da će kreativni rad biti bezbedan od automatizacije vođene veštačkom inteligencijom.

„Imam utisak da umetnička zajednica ulazi u egzistencijalnu krizu. Ako već nije u njoj. Veliki faktor toga je disruptivna tehnologija veštačke inteligencije“ – rekao je Alen za „Art Njuz“.

On je predložio i da bi sajam u budućnosti mogao da uključi veštačku inteligenciju kao potkategoriju za nagradu.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog više ništa nije isto

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News