Osnovana stranka koju vodi veštačka inteligencija: Najavili učešće na izborima

IT 05. avg 202213:31
Podeli:
Foto: Shutterstock

Danska odnedavno na svojoj političkoj sceni ima stranku potpuno vođenu veštačkom inteligencijom, koja namerava da se kandiduje na sledećim opštim izborima u junu 2023. godine.

Osnivanje stranke je krajem maja pokrenuo danski umetnički kolektiv Computer Lars, nazvavši je Synthetic Party. Stranku potpuno vodi veštačka inteligencija, ali još nema dovoljno potpisa za učešće na izborima.

Njeni tvorci kažu da je stranka zamišljena kao svojevrstan odgovor na apstinenciju Danaca, kada je u pitanju izlazak na izbore. Na zadnjim opštim izborima glasalo ih je oko 15 posto.

Pročitajte još

Objedinjavanjem pisanih publikacija svih marginalnih stranaka u zemlji od 1970. godine, stranka nudi politički program koji predstavlja „političku viziju obične osobe“, rekao je za AFP umetnik Asker Brild Staunaes iz kolektiva Computer Lars.

Cilj korištenja veštačke inteligencije ove „antipolitičke“ stranke je „optimizacija sistema glasanja u Danskoj“, pojasnio je.

Istovremeno, Synthetic Party predstavlja izazov stotinama marginalnih stranaka koje postoje u Danskoj, a mnoge od njih i nisu ozbiljne konvencionalne stranke.

U Danskoj postoji 230 mikrostranaka, među njima i Synthetic Party. Nijedna od njih još nije prikupila 20.182 potpisa, koliko ih je potrebno za učešće na opštim izborima.

Opširnije na N1.

***

BONUS VIDEO: Poslušajte razgovor čoveka i veštačke inteligencije posle kog ništa nije isto

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar