Šta se dešava sa Eplovom prodavnicom

IT 03. sep. 202114:55
Podeli:
Apple App Store; Foto : Donisl / Alamy / Alamy / Profimedia

Kompanija Epl je protekle nedelje ublažila ograničenja koja su pomogla Epl Prodavnica donese veliku svotu novca firmi.

Epl već duže vreme zahteva od programera da plaćaju velike provizije na svoje aplikacije koje su dostupne u Eplovoj prodavnici, kao i za kupovinu pretplate.

Sada se suočava sa velikim pritiskom da omogući dalje razvijenje svoje prodavnice. Američki federalni sudija uskoro treba da donese presudu u tužbi koju je protiv kompanije Epl podneo Epik Gejms, kreator popularne igrice Fortnajt.

Ranije ove nedelje zakonodavstvo Južne Koreje donelo je zakon koji programerima omogućuje da zaobiđu sisteme plaćanja Epla i Gugla, kao i njihove provizije koje se kreću do 30 odsto.

POGLEDAJTE JOŠ:

Epl nije uspeo da objasni svoj priliv prihoda, što je određene korisnike Ajfona ostavilo bez odgovora na pitanje – šta tačno Epl radi i kako će oni biti pogođeni tim poslovanjem.

Šta tačno Epl pokušava 

Kompanija je pristala da dozvoli platformama Spotifaj, Netfliks i još nekim aplikacijama koji prodaju digitalnu pretplatu na muziku, video, časopise i novine da u svojim aplikacijama naprave vezu, na kojoj se korisnici mogu prijaviti i van Eplovog sistema plaćanja.

Promena je rezultat upravo tužbe koju je podneo Epik Gejms.

Izvršni direktor Spotifaja Danijel Ek pozdravio je Eplov potez i nazvao ga „iskorakom u pravom smeru“, ali je i uputio kritiku što iste slobode nisu omogućene svim aplikacijama.

„Naš cilj je da vratimo konkurenciju zauvek“, poručio je Ek.

Da li će aplikacije biti jeftinije za konzumente

Odgovor na ovo pitanje je – verovatno ne. U teoriji, moguće je da će samo sniziti cene.

Na primer, Netfliks stalno povećava cene, što nema nikakve veze sa Eplovim provizijama. Usluga video striminga kaže da povećanje cena pomaže da se prati stalni tok novih originalnih programa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar