Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Prvi pokušaj lansiranja satelita iz Velike Britanije propao je u ponedeljak nešto pre ponoći kada je kompanija Virdžin Orbit, ovlašćena za lansiranje, izvestila o "anomaliji" koja je sprečila raketu da dosegne orbitu.

Misija Start Me Up krenula je s piste na aerodromu Cornwall Newquay s Virdžinovom raketom Launčer van nošenom pod krilom modifikovanog Boinga 747 i kasnije puštenom iznad Atlantskog okeana.

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Ali malo pre ponoći, predstavnik Virdžin Orbita u prenosu uživo objavio je da je raketa pretrpela „anomaliju“ zbog koje nije uspela da dosegne orbitu.

„Čini se da imamo anomaliju koja nas je sprečila da dosegnemo orbitu. Procenjujemo informacije“, objavili su iz Virdžin Orbita.

Raketa je trebalo da upali svoj motor na visini od oko deset kilometara iznad Atlantika i odvede u Zemljinu orbitu devet malih satelita, s različitim civilnim i odbrambenim primenama.

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Britanska uprava za civilno vazduhoplovstvo (CAA) ovlastila je kompaniju Virdžin Orbit, u delimičnom vlasništvu milijardera Ričarda Bransona, za izvođenje prvog britanskog lansiranja u svemir.

Uzletanje Boinga 747 s raketom u Newquayu oko 22.15 sati posmatrale su stotine ljudi, dok se iz zvučnika orila pesma Start Me Up od Roling Stonsa, po kojoj je misija nazvana.

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

To je trebalo da bude i prvi put da su sateliti lansirani iz Evrope.

Foto: REUTERS/Henry Nicholls

Ovaj neuspeh zadaje dodatni udarac evropskim svemirskim ambicijama nakon što je italijanska raketna misija Vega-C propala nakon poletanja iz Francuske Gvajane krajem decembra.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije