Foto:profimedia.rs

Podaci o 400 miliona Tviter korisnika, koji sadrže privatne imejlove i povezane telefonske brojeve, navodno su stavljeni na prodaju na crnom tržištu.

Obaveštajna kompanija za sajber kriminal „Hadson Rok“ istakla je „verodostojnu pretnju“ putem Tvitera u kojoj neko navodno prodaje privatnu bazu podataka koja sadrži podatke za kontakt 400 miliona Tvitera korisničkih naloga.

„Privatna baza podataka sadrži poražavajuće količine informacija uključujući imejlove i telefonske brojeve korisnika visokog profila kao što su AOC, Kevin O’Leary, Vitalik Buterin i drugi“, saopštio je Hadson Rok.

“U objavi pretnje tvrdi da su podaci dobijeni početkom 2022. zbog ranjivosti na Tviteru, kao i pokušaja iznuđivanja Ilona Maska da kupi podatke ili se suoči s tužbama prema GDPR-u.”

Iz kompanije kažu da, iako nisu u mogućnosti da provere tvrdnje hakera koji su im dostavili informaciju, „nezavisna provera samih podataka deluje legitimno“.

Sigurnosna kompanija DeFiYield takođe je pogledala 1.000 naloga koje je haker dao kao uzorak i potvrdila da su podaci pravi. Takođe je došao do hakera putem Telegrama i primetio da tamo aktivno čekaju kupca.

Tviter
Foto: IB Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako se utvrdi da je istinita, povreda bi mogla biti značajan razlog za zabrinutost za korisnike Tvitera, posebno one koji rade pod pseudonimom.

Međutim, neki su korisnici istakli da je teško poverovati u kršenje tako velikih razmera, s obzirom na to da trenutni broj aktivnih mesečnih korisnika navodno iznosi oko 450 miliona.

(See Biz)

***

BONUS VIDEO: Tviter i Meta: Kraj zlatne ere?