Majkrosoft
Majkrosoft Foto:Tanjug/AP Photo/Swayne B. Hall

"Majkrosoft" planira otpustiti 10.000 radnika, dok će pojedina radna mesta u ljudskim resursima i inženjeringu biti potpuno ukinuta.

Očekivana otpuštanja dolaze nakon sličnih najava drugih tehnoloških gigaanata poput „Amazona“ i „Mete“, koji su najavili otpuštanja zbog pada potražnje i loših ekonomskih izgleda.

U poruci zaposlenima, u koju je uvid imala agencija Rojters, direktor Majkrosofta Satja Nadela naveo je da klijenti žele da „optimizuju svoju digitalnu potrošnju kako bi postigli više sa manje sredstava“, kao i da kompanija želi da bude veoma oprezna, „pošto su neki delovi sveta u recesiji, a drugi očekuju da se ona dogodi“.

Otpuštanja i drugi troškovi sa kojima se kompanija suočava koštaće je 1,2 milijarde dolara u drugom tromesečju fiskalne 2023, odnosno u periodu januar-mart, što predstavlja negativan uticaj od 12 centi profita po deonici, saopštio je Majkrosoft, prenosi Glas Amerike.

“Majkrosoftov” potez sugeriše da bi se otpuštanja u tehnološkom sektoru mogla nastaviti.

Britanski „Skaj Njuz“ je, pozivajući se na svoje izvore, objavio da će „Majkrosoft“ otpustiti ukupno pet odsto svoje radne snage, odnosno oko 11.000 radnika.

Kompanijja ima ukupno 221.000 zaposlenih, od čega 122.000 u SAD-u i 99.000 u ostatku sveta.

„Majkrosoft“ je pod velikim pritiskom da održi rast nakon što je kompaniju poremetilo smanjena prodaja računara u poslednjih nekoliko kvartala.

Majkrosoft Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Mnoge druge tehnološke kompanije, uključujući Metu, Tviter i Snap, već su otpustile određen broj radnika ili zarmrzle zapošljavanje usred usporavanja globalnog ekonomskog rasta zbog rasta kamatnih stopa, inflacije i energetske krize u Evropi, napominje Rojters.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar