Pao dogovor: Ovako će u EU morati da izgledaju svi punjači za telefon

Podeli:
Foto: Shutterstock

Države članice EU dogovorile su u sredu zajednički stav o jedinstvenom punjaču za elektroničke uređaje, na temelju kog će pregovarati sa Evropskim parlamentom o konačnom tekstu zakona.

Zajednički stav, koji su usaglasili ambasadori država članica u Odboru stalnih predstavnika (Coreper), predstavlja mandat koji predsedništvu Veća omogućava da započne pregovore s Evropskim parlamentom nakon što parlament postigne dogovor o svom stavu.

USB-C postaje univerzalni punjač u EU

Evropska komisija je 23. septembra prošle godine predložila rešenje za punjenje elektronskih uređaja poput mobilnih telefona i tableta, koji bi svi trebalo da imaju USB ulazni žleb tipa C, što je ključni korak za konačno uvođenje univerzalnog punjača.

Komisija je predložila izmenu direktive prema kojem bi USB tipa C trebao postati standardni utor za punjenje pametnih telefona, tableta, kamera, slušalica, prenosnih zvučnika i ručnih konzola za videoigre.

Jedinstveni žleb USB-C omogućuje potrošačima da pune uređaje istim USB-C punjačem, nezavisno od brenda uređaja.

Možda vas zanima:

U predlogu se predviđa prodaja punjača odvojeno od elektronskih uređaja, što znači da novi punjač neće nužno biti uključen pri kupovini novog uređaja. Time bi se trebalo smanjiti količina elektronskog otpada.

Zajedničko rešenje za punjenje elektronskih uređaja trebalo bi znatno smanjiti broj punjača koji se gomilaju u domovima potrošača i doneti znatne uštede. Prema procenama Komisije, potrošači u EU-u bi mogli da uštede 250 miliona evra godišnje koje troše na nepotrebnu kupovinu punjača. To bi takođe trebalo smanjiti količinu elektronskog otpada za oko 1.000 tona godišnje.

Komisija još od 2009. pokušava da reši problem jedinstvenog punjača elektronskih uređaja, što je dovelo do znatnog smanjenja broja različitih punjača i rešenja za punjenja sa oko tridesetak na današnja tri.

Da bi se došlo do univerzalnog punjača potrebno je obezbediti punu interoperabilnost sa obe strane kabla: elektronskog uređaja i utikača za spoljno napajanje. Komisija najavljuje da će predložiti promenu uredbe u tom smislu koja bi stupila na snagu istodobno s novom direktivom.

Najveći otpor prema univerzalnom punjaču već godinama dolazi od američkog proizvođača Apple.

Većina telefona koji se danas prodaju koriste mikro-USB žleb za punjenje, ali ne i Appleov iPhone, koji se ne može napuniti s punjačem napravljenim za najčešće korištene Android proizvode.

Srbija nije članica Evropske Unije, ali uticaj ove odluke će se preliti i na nas. To je zato što proizvođači najčešće prave telefone za evropsko tržište u celini.

BONUS VIDEO Nikuda bez mobilnog telefona

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar