Foto: ss404045 / Alamy / Alamy / Profimedia

Da li ste među onima koji uključe punjač u utičnicu i tako ga ostavite i nakon što vam se uređaj napuni pa nekad tako zna stajati i danima? U nastavku pročitajte zašto to ne bi trebalo da radite i kakve negativne efekte ta greška može imati.

Meyer’s companies, kompanija za grejanje, klimatizaciju, vodoinstalacije i elektroinstalaciju, upozorava na tri negativne strane ostavljanja punjača u utičnici na duže vreme.

Jedna od najvećih opasnosti ostavljanja punjača telefona uključenog u struju je opasnost od požara. Ako se vaš punjač pregreje, moglo bi nešto da se zapali. Ovo je posebno opasno ako ostavite punjač uključen preko noći, jer možda nećete biti u blizini da primetite požar, prenosi n1.hr

Još jedna loša strana ostavljanja punjača telefona uključenog u struju jeste to što može povećati vaše račune za struju. Čak i kada vaš telefon nije spojen na punjač, sam punjač i dalje troši energiju. Dakle, ako ga ostavite uključenog sve vreme, mogli biste uzalud da potrošite mnogo novca na račun za struju.

Foto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Ne samo da ostavljanje punjača telefona uključenog povećava vaše račune za struju, već i gubi energiju. Kada ostavite punjač uključen, čak i ako telefon nije spojen na njega, punjač i dalje koristi napajanje iz utičnice. To znači da sva ta potrošena energija odlazi na grejanje vašeg stana i čini vazduh još zagađenijim.

***

BONUS VIDEO: Kako do olakšica za plaćanje struje