Otkrivena supstanca koja popravlja slomljeni telefon – odmah

IT 26. dec. 202013:00
Podeli:
Foto: Dmitrii Melnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Dva tima istraživača iz Južne Koreje objavila su kako su pronašli rešenje za problem koji muči milione ljudi širom sveta - napukle ekrane mobilnih telefona.

Stručnajci s korejskog Instituta nauke i tehnologije Univerziteta Jonsej uspeli su razviti polimer koji je moguće ugraditi u LCD zaslone kakvi su ugrađeni na pametnim uređajima, a koji je sposoban sam se zalečiti, odnosno popraviti pukotinu.

Prema objavi naučnika, iskoristili su supstancu dobijenu od lanenog ulja, koja se, pod UV svetlom može vratiti u prvobitno stanje u roku od 20 minuta, odnosno na sobnoj temperaturi u roku od 12 sati, piše „Dnevnik“.

Kako su pojasnili, stvorili su polimer koji sadrži mikrokapsule s uljem lana u kombinaciji sa silikonom. Taj polimer potom su pretvorili u zaštitni sloj koji se može naneti na ekran pametnog telefona. Kad dođe do oštećenja , pucaju mikrokapsule i ispunjavaju pukotine te tako popravljaju oštećeni ekran.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

S obzirom na to da podaci pokazuju kako četvrtina korisnika pametnih telefona mora da zameni ekran svog telefona zbog oštećenja, ovakva supstanca bi mogla biti veliki hit.

Ipak, ovo nije ni prvi ni jedini izum koji „popravlja“ oštećene ekrane pametnih telefona. Problem je što su takvi sistemi još uvek preskupi da bi bili dostupni širokim masama pa se korisnicima, u većini slučajeva, bolje isplati pozdraviti se s razbijenim uređajem i kupiti novi, nego popravljati oštećenje.

Samozaceljujući prozirni polimidi mogu biti rešenje za produženje životnog veka mobilnih telefona, pogotovo fleksibilnih ekrana i elektroničkih materijala, istaknuo je Jung Jong-če.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar