Nova kripto krađa: Hakeri od „Nomada“ ukrali 190 miliona dolara

IT 05. avg 202216:21
Podeli:
biznis, PR tekst, bircoin
Foto: Promo/Shutterstock

Američka kripto-kompanija "Nomad" pogođena je krađom od 190 miliona dolara, objavili su u utorak istraživači blockchaina, što je poslednja takva pljačka koja je ove godine pogodila sektor digitalne imovine.

„Nomad“ je u tvitu saopštio da je “svestan incidenta” i da trenutno sprovodi istragu, ne dajući dodatne detalje ili iznos štete.

Kompanija za kripto-analitiku „PeckShield“ rekla je „Rojtersu“ da su ukradene kriptovalute korisnika u vrednosti od 190 miliona dolara, uključujući ether i stablecoin USDC. Drugi istraživači blockchaina navode brojku od preko 150 miliona dolara.

Pročitajte još

"Nomad" sa sedištem iz San Francisku nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Kompanija je obavestila policiju i sarađuje s forenzičkim kompanijama za blockchain kako bi pokušala da identifikuje pogođene račune i vrati sredstva, stoji u izjavi za kripto-vesti "CoinDesk" .

"Nomad", koji je prošle nedelje prikupio 22 miliona dolara od investitora, uključujući glavnu američku berzu Coinbase Global, proizvodi softver koji povezuje različite blockchaine – digitalne knjige koje podržavaju većinu kriptovaluta.

Pljačka je bila usmerena na "Nomadov most” – alat koji korisnicima omogućuje prenos tokena između blockchaina.

Blockchain mostovi sve češće postaju meta krađa, koje već dugo muče kripto-sektor. Više od milijardu dolara ukradeno je s mostova do sada u 2022, prema londonskoj analitičkoj kompaniji "Elliptic" za blockchain.

U junu je američka kripto-kompanija "Harmony" objavila da su lopovi ukrali oko 100 miliona dolara vredne tokene iz njenog proizvoda "Horizon bridge".

U martu su hakeri ukrali oko 615 miliona dolara kriptovalute s Ronin Bridgea, koja se koristila za prenos kriptovalute u i iz igre "Axie Infinity". Sjedinjene Države povezale su sjevernokorejske hakere s krađom.

"Nomad" je sebe opisao kao biznis čija je sigurnost “na prvom mestu”, i koji čuva sredstva korisnika na sigurnom.

"PeckShield" je objavio da je mali dio kovanica premešten u takozvani “mikser”, koji prikriva trag kripto-transakcija, dok je oko 95 miliona dolara držano u tri druga novčanika, prenosi Blic.

***

BONUS VIDEO: Upoznajte Sema Bankmana - Kripto Robina Huda

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

Komentari

Vaš komentar