Foto: Tester128 / Shutterstock

Prema najnovijim izveštajima koji je objavio "Jon Peddle Research" za treći kvartal ove godine, isporuka diskretnih grafičkih kartica pala je na najniži nivo u poslednjoj deceniji. PC segment je takođe smanjio broj isporučenih procesora, što je direktno uticalo i na grafike, a gejmeri su obustavili kupovinu zbog izlaska novih generacija AMD RX 7000 i Nvidia RTX 4000 serija grafičkih kartica.

Statistika kaže da su rudari prestali da kupuju grafičke kartice zbog promena koje je uveo Ethereum, koji je sa Proof of Work prešao na Proof of Stake sistem, što znači da grafike više ne igraju ključnu ulogu u „kopanju“ kriptovaluta.

Uobičajeno je da proizvođači personalnih računara povećaju proizvodnju u trećem kvartalu, jer se spremaju za prodaju u novoj školskoj i prazničnoj sezoni, kada je prodaja računara inače velika.

Međutim, kako je potražnja za PC računarima opala, proizvođači su korigovali svoj inventar i smanjili proizvodnju, kako bi uspeli da prodaju ono što im je već na lageru.

Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Posledice takvih odluka su da je prodaja integrisanih i diskretnih grafičkih karti pala na 75,5 miliona jedinica u Q3 ove godine, što je 10,5 odsto manje u odnosu na prošli kvartal i čak 25,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi „Benčmark„.

Isporuke GPU-ova su pale za 15,43 odsto, a laptop GPU-ova čak 30 odsto što je najveći pad od recesije 2009. godine.

***

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

Komentari

Svi komentari (0)