Foto:shutterstock by Piotr Swat

"Kasperski" se dugo smatrao jednim od najboljih alternativa za zaštitu od virusa na svetu. Ipak, sa početkom ruske invazije na Ukrajinu, kompanija je zarobljena između frontova.

Savezna služba za bezbednost informacione tehnologije Nemačke (BSI) upozorila je na opasnost korišćenja programa protiv virusa ruskog proizvođača „Kasperski“.

Možda vas zanima

Nemačka služba je svojim građanima preporučila da pronađu alternativna rešenja.

Prema saopštenju BSI kod programa „Kasperski“ postoji značajan rizik od IT napada iz Rusije, i korisnici bi mogli postati žrtve sajber špijunaže.

Oni dodaju da kompanije i druge organizacije treba da isplaniraju i sprovedu zamenu osnovnih komponenti svoje IT bezbednosne infrastrukture.

Kasperski tvrdi da iza preoporuke stoje politički motivi.

„Motivi donošenja ovakve preporuke nisu procena kvaliteta proizvoda kompanije „Kasperski“, već je reč o politički motivisanim razlozima“, naveli su iz kompanije.

Oni su dodali da će nastaviti da unapređuju i čuvaju svoj kvalitet i integritet, kao i da će nastaviti saradnju sa BSI kako bi dobili detaljno objašnjenje za donošenje ove odluke.

„Naša infrastruktura je 2018. godine preseljena u Švajcarsku. Ovi centri podataka se održavaju po najvišim svetskim standardima kako bi bio osiguran najviši nivo bezbednosti. Naš rad je u potpunosti transparentan. Ova odluka je politička, a „Kasperski“ nema nikakve veze sa ruskom ili bilo kojom drugom vladom na svetu“, navodi se u saopštenju kompanije.

***

BONUS VIDEO: Perkov i „Ozbiljni stručnjaci“: Sajber dejstva su sastavni deo ovog rata

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar