Foto:EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Nemački nadzorni organ za zaštitu konkurencije obajvio je u ponedeljak da je pokrenuo istragu o tome da li je Epl iskorišćavao svoju dominaciju na tržištu, nakon sličnih postupaka protiv američkih tehnoloških rivala Fejsbuka, Amazona i Gugla.

PROČITAJTE JOŠ:

Na osnovu novih zakona o konkurenciji, posebno namenjenih velikim digitalnim kompanijama, nemačka federalna kancelarija (FCO) objavila je da će u prvom koraku proceniti da li je Epl imao „prevashodni značaj na svim tržištima“, prenosi Rojters.

„Na osnovu ovog postupka FCO namerava da detaljnije proceni specifične Eplove prakse u eventualnom daljem postupku. S tim u vezi, nadležni organ je primio razne žalbe koje se odnose na potencijalno antikonkurentske prakse“.

FCO navodi da je jedna žalba potekla od udruženja u indistriji oglašavanja i medija i da je imala za cilj da ograniči praćenje korisnika uvođenjem svog iOS 14,5 operativnog sistema.

Portparol Epla je rekao: „Radujemo se što ćemo sa FCO razgovarati o našem pristupui imati otvoren dijalog o bilo kojoj njihovoj zabrinutosti“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar