Foto:EPA/GOOGLE

Veliki broj lekara užurbano piše recepte, što pacijentima čini gotovo nemogućim da shvate šta su napisali. Taj problem postoji već decenijama i mnoge tehnološke firme pokušavaju da ga reše sa malo ili bez uspeha. Izgleda da Gugl ima rešenje.

Tehnološki gigant objavio je na godišnjoj konferenciji u Indiji da sarađuje sa farmaceutima na istraživanju načina za dešifrovanje rukopisa lekara.

Funkcija, koja je trenutno u fazi testiranja, omogućava korisnicima da fotografišu recept ili da ga prenesu iz biblioteke fotografija. Kada se slika obradi, aplikacija otkriva i ističe lekove pomenute u belešci, pokazao je izvršni direktor Gugla Sundar Pičaj.

„Ovo će delovati kao pomoćna tehnologija za digitalizaciju rukom pisanih medicinskih dokumenata povećanjem broja ljudi, kao što su farmaceuti, ali nikakva odluka neće biti doneta isključivo na osnovu rezultata ove tehnologije“, navodi se u saopštenju kompanije.

„Gugl za Indiju“ je godišnji događaj kompanije na tržištu Južne Azije, gde prikazuje desetine novih proizvoda u razvoju.

Kompanija je saopštila i da radi na jedinstvenom modelu i za govor i za tekst koji će pokrivati više od 100 indijskih jezika, kako bi se omogućilo internet putovanje miliona pojedinaca na tržištu Južne Azije. Indija je važno tržište za Gugl, sa preko pola milijarde korisnika.

Međutim, ovo je bila jedna od najtežih godina za kompaniju na tržištu Južne Azije, jer ga je indijski antimonopolski regulator dvaput „ošamario“ poslednjih meseci.

***

BONUS VIDEO: Epl i Gugl – Kompanije od bilion dolara