NASA kritikuje Kinu zbog nekontrolisanog pada rakete: Bezobzirno i neodgovorno

IT 31. jul 202221:47
Podeli:
Južna Koreja raketa Foto:Tanjug/Korea Pool/Yonhap via AP

Nadležni u Pekingu optuženi su za neodgovornost zato što nisu hteli da podele podatke o tome gde procenjuju da će raketa „Long March 5B“ pasti na Zemlju, prenosi Gardijan.

Pogonska faza rakete sinoć je u nekontrolisanom ulasku u atmosferu pala na Zemlju, a američki bezbednosni stručnjaci kritikovali su Peking zbog toga što nije podelio informacije o potencijalno opasnom delu rakete.

Pročitajte još

Američka svemirska komanda potvrdila je da je „dugi marš 5B“ ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog okeana, ali nije dala nikakve dalje informacije već je sve zainteresovane uputila na zvaničnike u Pekingu.

„Long March 5B“ korišćena je prošle nedelje da lansira letelicu koja je nosila drugi od tri modula na kinesku svemirsku stanicu „Tiengong“.

„Sve nacije koje se bave istraživanjem svemira prate ustanovljenu praksu i unapred dele jedne sa drugima ovakav tip informacija kako bismo svi lakše mogli da predvidimo potencijalno mesto udara i moguće rizike, posebno kada su u pitanju teške rakete koje nose značajan rizik kada se vraćaju kroz atmosferu“, istakao je Nasin administrator, Bil Nelson.

Takva ustanovljena praksa je, kako kaže, ključna u odgovornom odnosu prema istraživanju svemira i obezbeđivanju bezbednosti ljudi na Zemlji.

Neprofitni istraživački centar „Aerospejs korp“ saopštio je da je potpuno bezobzirno omogućiti da čitava pogonska faza rakete, teška 22,5 tona, nekontrolisano padne na Zemlju.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

***

Pratite nas i na mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter

Google News

 

Komentari

Vaš komentar