Deo ogromne kineske rakete "Čangžen" (Dugi marš 5B) , koja se pre nekoliko dana "otela" kontroli pao je na Zemlju između Indijskog i Tihog okeana, saopštili su američki i kineski zvaničnici.

Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) saopštila je da je njen veći deo izgoreo u atmosferi i je dodala da je mesto ulaska u atmosferu bilo iznad Sulu mora u Tihom okeanu.

Ipak, NASA tvrdi da Peking nije podelio „specifične informacije o putanji“ potrebne da bi se utvrdilo gde bi delovi rakete mogli da padnu.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah komentarisala slučaj. Kina je ranije ove nedelje saopštila da će pažljivo pratiti ostatke, ali je rekla da oni predstavljaju mali rizik za bilo koga na Zemlji.

Američka svemirska komanda saopštila je da je raketa ponovo ušla u Zemljinu atmosferu iznad Indijskog okeana oko 12.45 po lokalnom vremenu, ali je dovela u pitanje „tehničke aspekte ponovnog ulaska i to koje mesto bi moglo da bude potencijalna lokacija raspršivanja delova“.

Pročitajte još:

„Sve svemirske nacije treba da slede utvrđene najbolje prakse i da urade svoj deo da unapred podele ovu vrstu informacija kako bi se omogućila pouzdana predviđanja potencijalnog rizika od udara krhotina“, rekao je predstavnik NASA-e Bil Nelson.

Dodao je da je to neophodno za odgovorno korišćenje svemira i osiguranje bezbednosti ljudi na Zemlji.

„Nepromišljeno je pustiti toliku raketu da se nekontrolisano vrati na zemlju“

Aerospace Corp, neprofitni istraživački centar koji finansira vlada u blizini Los Anđelesa, rekao je da je bilo nepromišljeno dozvoliti da se deo rakete od 22,5 tone nekontrolisano vrati na zemlju.

Podsetimo, stručnjaci su pre nekoliko dana procenili da će ovog vikenda na Zemlju pasti ogroman raketni potisnik i da postoji velika verovatnoća da neće svi njegovi delovi izgoreti pri ulasku u atmosferu, ali da će neki pasti i na teren.

Postojala je mogućnost da krhotine od rakete padnu iznad naseljenog mesta, kao što se dogodilo u maju 2020. godine, što je izazvalo ogromnu štetu u selima u Obali Slonovače.

Prilikom drugog lansiranja prošle godine, prilikom kog je u raketu postavljen centralni modul-delovi Dugog marša pali su u more kod Maldiva.

BONUS VIDEO HIMARS – testiranje raketnih sistema koje Amerika šalje Ukrajini

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram