Foto: Shutterstock

Početak ove godine doneo je optimizam na tržištu kriptovaluta. S porastom od skoro 39 odsto ovog meseca, Bitkoin zatvara svoj najbolji mesec od porasta od 40 odsto u oktobru 2021. i najbolji januar od 2013. godine.

Trenutno na nivou od od 22.910 dolara, Bitkoin se prošle nedelje trgovao na najvišem nivou od avgusta prošle godine. Najveća kriptovaluta već deset godina nije svojim vlasnicima priuštila tako potstcajan januar.

„Januar smo započeli eksplozivnom akcijom cena u nedelji decembarskog ispisa CPI-ja“, rekao je za „Jahu Fajnens“ Kristofer Njuhaus, trgovac opcijama s proizvođačem kripto tržišta „GSR“.

Iz Njuhausove perspektive, potražnja na strani kupaca od institucionalnih primaoca — bilo da se radi o trgovcima vođenim makroekonomskim sistemima ili hedge fondovima — vratila se u prve dve nedelje meseca, što je izazvalo početne likvidacije „short sellera“.

Između 10. i 20. januara, kada je bitkoin doživeo svoje najveće pomake naviše, trgovci vođeni špekulacijama vratili su se na tržište, predvodeći bitkoin probivši se iz raspona između 15.700 i 18.000 dolara.

„Bitkoinov rast iznad 20.000 i 22.000 dolara dogodila su se jer su trgovci imali velike količine negativne izloženosti vestima koje naglašavaju kraj trgovanja u SAD“, primetio je „Njuhaus“.

Analitičari kažu da će sledeća faza za bitkoin verovatno biti određena u danima nakon odluke Federalnih rezervi o povećanju mesečne stope.

Povratak kupovine bitkoina izgleda slično onome što se dogodilo od jula do početka avgusta prema Michaelu Safaiju, suosnivaču i partneru kompanije za kripto trgovanje, Dexterity Capital.

„Potrebno je otprilike dva meseca da se kripto tržište stabilizuje nakon velikog šoka, a mi smo na toj točka nakon FTX-a“, rekao je Safai putem e-pošte.

„Nanesena je najveća šteta, ulagači su relativno uvereni da više neće biti velikih šokova, što se odražava u prigušenom prijemu bankrota Genesisa, a sklonost riziku počinje se polako vraćati.“

***

BONUS VIDEO: Upoznajte Sema Bankmana – Kripto Robina Huda

(Yahoo Finance, See Biz)

Komentari

Svi komentari (0)