Foto: Shutterstock

Nasina kapsula “Orajon” se vratila na Zemlju, zatvarajući misiju „Artemis” i završivši let oko Meseca.

Kapsula „orajon“ proletela je kroz Zemljinu atmosferu i ušla u vode Tihog okeana, nakon što je obavila putovanje oko Meseca bez posade, završivši sa početnom fazom misije lunarnog programa američke agencije – „Artemis“.

Kapsula u obliku kapi, koja je nosila simuliranu posadu od tri lutke opremljene senzorima, pala je u okean kod meksičkog poluostrva Baja Kalifornija, izvodeći ključnu demonstraciju kako će se budući astronauti bezbedno vraćati na Zemlju.

„Najnovije poglavlje Nasinog putovanja na Mesec se privodi kraju, orajon je prizemljen“, rekao je Rob Navijas, predstavnik Nase.

Prizemljenje koje se doduše dogodilo u vodama okeana, okončalo je 25-dnevnu misiju. Realizovan je „prelet Meseca“ na udaljenosti od 127 kilometara.

Kapsula je izvršila svoje „vatreno“, 20-minutno uranjanje u Zemljinu atmosferu kada je izbacila svoj servisni modul, izlažući toplotni štit koji je dostigao vršnu temperaturu od skoro 5.000 stepeni Celzijusa.

Raketa Foto:EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

„Orajon“ je poleteo 16. novembra iz Svemirskog centra Kenedi na Kejp Kanaveralu na Floridi.

Posle niza odlaganja i problema sa ventilom na jednom od rezervoara, lansirana je najmoćnija raketa u istoriji koja je odnela kapsulu „orajon“ na put oko Meseca.

***

BONUS VIDEO: Odmor u vasioni, hotel svemirske kategorije

Komentari

Svi komentari (0)