Foto:Shutterstock/kovop58/EPA-EFE/CESARE ABBATE/REUTERS/Dado Ruvic/EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Najbogatiji čovek na svetu je objavio rat najvećoj svetskoj tehnološkoj kompaniji.

Ilon Mask je optužio Epl za cenzuru i monopolističke prakse u seriji tvitova, tvrdeći da je kompanija prestala da se oglašava na Tviteru i dovodeći u pitanje da li Epl i njegov izvršni direktor Epla „mrze slobodu govora“.

„Epl je zapretio da će skloniti Tviter iz svoje AppStore digitalne prodavnice, ali nisu objasnili zašto“, tvitovao je Mask.

Mask se takođe pridružio mnogim malim kompanijama u pobuni protiv Eplove naknade od 30 odsto koju kompanija uzima od svake prodaje putem „AppStore“ prodavnice.

Ukoliko bi Epl blokirao Tviter, novi korisnici ne bi mogli da preuzmu aplikaciju na svoje Ajfone ili Ajpede, a postojeći korisnici bi bili uskraćeni za buduća ažuriranja.

Ovo nije prvi put da Mask kritikuje Eplovu prodavnicu aplikacija. On je u maju rekao da je naknada od 30 odsto „bukvalno 10 puta veća nego što bi trebalo da bude“.

Epl je u prvom kvartalu ove godine bio najveći oglašivač na Tviteru. Kompanija je potrošila 48 miliona dolara na oglase na ovoj društvenoj mreži, prema dokumentu u koji je imao uvid „Vašington Post“. Eplovo oglašavanje na Tviteru ukupno čini oko 4 odsto prihova Tvitera u kvartalu.

Foto:REUTERS/Dado Ruvic

Mediji navode i da je najnoviju raspravu podstakla Maskova najava da će napraviti telefon koji je konkurent Guglu i Eplu, ukoliko Tviter izbace iz svojih prodavnica.

Mask je u petak odgovorio na tvit u kojem ga jedna korisnica podstiče da napravi sopstveni telefon u slučaju da Gugl i Epl odluče da izbace Tvitter iz svojih prodavnica.

„Svakako se nadam da do toga neće doći, ali ako ne budem imao izbora, napraviću alternativni telefon“, odgovorio je milijarder. Tvit je izazvao lavinu podrške, ali i dosta podsmeha u tehnološkim medijima.

(Izvori: Biznis Insajder, Vašington Post)

***

BONUS VIDEO: Tviter i Meta: Kraj zlatne ere?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar