Ilon Mask Foto:EPA-EFE/Patrick Pleul

Novi vlasnik Tvitera, milijarder Ilon Mask neće se odazvati pozivu parlamentarnog odbora Velike Britanije, koji razmatra nacrt zakona o bezbednosti na internetu, jer smatra da je prerano.

Odbor je pozvao danas Maska da im objasni svoje planove nakon kupovine Tvitera i promene koje predlaže na toj društvenoj mreži. Mask koji je najavio promene posle kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara, smatra da je prerano da sada odgovori na taj poziv, prenosi AP.

„Počastvovan sam i zahvaljujem parlamentu na pozivu, ali bilo bi prerano sada prihvatiti, imajući u vidu da još nije bilo glasanja akcionara (o sporazumu o kupovini Tvitera)“, naveo je Mask.

Odbor je, kako se navodi, od Maska želeo da sazna više o tome kako će napraviti balans između njegove jasne posvećenosti slobodi govora i novih obaveza da se zaštite korisnici Tvitera od štete koja im se može naneti.

Mask je ranije rekao da želi da se na Tviteru omogući „autentifikacija svih ljudi“, što AP tumači kao dvosmislen predlog, koji bi mogao da bude povezan za njegovom željom da ukloni automatizovane naloge za neželjenu poštu.

Predlogom zakona o bezbednosti na internetu britanske vlade, koji razmatraju poslanici u parlamentu, regulatorima bi se dale široka ovlašćenja da se obračunaju sa kompanijama za digitalne i društvene medije.

Među merama iz predloga zakona, koje su usmerene na borbu protiv zloupotrebe na internetu, nalazi se i zahtev da najveće platforme obezbede korisnicima opciju da verifikuju svoj identitet i izaberu da ne komuniciraju sa neproverenim profilima.

***

BONUS VIDEO: Ilon Mask kupio Tviter kraj cenzure ili početak slobode govora mržnje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar